logga5 röd                                         - för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Leonardo vill undervisa om miljöhotet

 

MILJÖ. Jorden har all tid i världen, men det har inte vi. Så avslutas en trailer för Leonardo DiCaprios senaste film som har premiär i bland annat Landskrona, Lund och Malmö om drygt två veckor. Efter att ha samarbetat med två kortfilmer Global Warning och Water Planet, ville filmmakarna Nadia Conners, Leila Conners Petersen och Leonardo DiCaprio ta sig an en större berättelse om människans liv på jorden. Trion samlade ihop 150 timmar intervjumaterial med över 70 forskare, designers, historiker och tänkare.

   – Vi frågade oberoende experter som befinner sig i frontlinjen av det som kan vara vår tids största utmaning - kollapsen av planetens ekosystem och sökandet efter lösningar som kan ge oss en varaktig framtid, berättar Leonardo DiCaprio.

Leonardo DiCaprio

DiCaprio samtalar med bland andra Sovjetunionens forne president Michail Gorbatjov, vetenskapsmannen Stephen Hawking och förre CIA-chefen R. James Woolsey.

FOTO: MITCHELL HADDAD © 2007 ELEVENTEEN PROD. , LLC

Han menar att filmen med originaltiteln The 11th Hour skildrar den sista tidpunkten när det fortfarande finns möjlighet till förändring. Filmen undersöker hur mänskligheten har kommit till denna stund - hur vi lever, hur vi påverkar jordens ekosystem, och vad vi kan göra för att förändra oss. Filmen har vunnit två priser för bästa dokumentär. På Stockholms filmfestival visades tre föreställningar då den sågs av nästan 500 personer. Nu har den snart Sverigepremiär den 18 januari men i Göteborg visas den redan i nästa vecka i samband med klimatgalan där. Vad är nytt med denna film? Vad skiljer den från till exempel Gores film och de senaste iljöfilmer som vi redan sett på tv?

   – Det som skiljer denna film är att så många olika människor och då främst vetenskapsmän får komma till tals och berätta om vår miljö och hur det kommer sig att situationen ser ut som den gör just nu, säger bokningschefen Stephan Bäckman på Sandrew Metronome Distribution Sverige.

Visas inte överallt

Filmen är indelad i tre logiska avdelningar; hur ser läget ut, varför det blivit så här och vad kan vi göra åt saken. För DiCaprio är utbildning och information det viktigaste han kan göra i kampen mot miljöhotet just nu. Om filmen nu är så viktig som ni säger att den är, varför visas den inte då på samtliga av Sveriges biografer?

   – Inga filmer visas på samtliga biografer i Sverige samtidigt, det finns ingen lönsamhet i det. Finns det möjlighet för filmbolagen att tjäna pengar på den här typen av filmer? Drar dessa filmer tillräckligt med besökare?

   – Möjligheten att tjäna pengar finns men den är bra liten. En sån här film har premiär mestadels för att man vill vara en del av lösningen. Det är en stor startavgift att lansera film i Sverige. Men är det här verkligen något som man vill se på bio? Går inte människor på bio för att roas?

   – Nej, folk går inte bara på bio för att roas, i sådana fall skulle det till exempel inte finnas några bra dramor på bio, avslutar Stephan Bäckman. I elfte timmen är skriven och regisserad av Leila Conners Petersen och Nadia Conners. Filmen utforskar människans relation med jorden från första början.

   – Den stora brytningspunkten kom på 1800-talet med ångmotorn, tiden med fossila bränslen och den industriella revolutionen, säger Nathan Gardels, författare, redaktör och Media fellow vid World Economic Forum. Efter den industriella revolutionen omvandlades naturen till en resurs som i grund och botten sågs som outtömlig. Det här ledde till en föreställning att utvecklingens koncept är lika med gränslös tillväxt och gränslös expansion.

 

Människan mest sårbar

   – En av de största konsekvenserna av vårt agerande är den globala uppvärmningen som orsakats av höjda nivåer av koldioxid från förbränning av fossila bränslen, säger Stephen Hawking, författare och teoretisk fysiker samt professor i matematik vid universitetet i Cambridge. Faran är att temperaturhöjning kan bli självupphållande, om den inte redan är det. Torka och skogsavverkning minskar den mängd koldioxid som återvinns i atmosfären. Och uppvärmningen av haven kan leda till att stora mängder koldioxid på havsbotten frigörs. Vidare minskar också mängden solenergi som reflekteras tillbaka upp i rymden när islagren i Arktis och Antarktis smälter, vilket gör att temperaturen stiger ytterligare.

   – När vi började med det här projektet ville vi få en helhetsbild. Det kan verka uppenbart men jag blev överraskad när jag insåg att människan hotas av utrotning som allt annat liv, vi undgår inte katastrofen. Faktum är att vi, trots all teknologi, är de mest sårbara. Vi lärde oss att jorden kommer att klara sig. Det är vi människor som är i trubbel, berättar Leila Conners Petersen. Men några egna patentlösningar eller nya uttalanden kommer egentligen inte världsstjärnan med.

   – Som medborgare, ledare, konsumenter och röstberättigade har vi möjlighet att hjälpa till att integrera ekologi i den politik som staten för och även i vårt vardagsliv. Under denna kritiska period i människans historia är det vår generations uppgift att läka såren från den industriella revolutionen. Vår reaktion är beroende av utvecklingen av en medvetenhet hos vår art och denna reaktion kan mycket väl rädda denna unika blå planet för framtida generationer, avslutar Leonardo DiCaprio. 071231

 

LILL ERIKSSON


 

Crazy Lixx ställer in Malmö

 

HÅRDROCK. Det nya året börjar bra för Malmöbandet Crazy Lixx, men desto sämre för hårdrockspubliken i Skåne. Bandet har nämligen fått klart att åka med på Hardcore Superstars turné i Storbritannien i januari, därmed ställs konserten på KB i Malmö, den 18 januari in. Totalt handlar det om sju brittiska spelningar för bandet, varav två i Skottland och resterande i de större engelska städerna. Det är ännu inte klart när i februari Crazy Lixx kommer att spela i Malmö. Däremot finns en spelning tillsammans med Hardcore Superstars inbokad på Mejeriet i Lund i mars. 071227

Crazy Lixx

Crazy Lixx åker på turné i Storbritannien.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 


 

Arn-Tempelriddaren

Filmerna spelades in under januari till mitten av juli i Västra Götaland, men också i Marocko och Skottland.

FOTO: ERIK AAVATSMARK

 

Rekord för Arn i jul

 

FILM. Det var många som ville följa Arn Magnussons öde i filmen Arn–Tempelriddaren under julhelgen. Filmen hade premiär den 25 december på 207 biografer och de två första dagarna kom drygt 160 000 biobesökare för att se filmen. Det motsvarar biljettintäkter på över 14 miljoner kronor och det är den största öppningen för en svensk film någonsin.

   Filmen om Arn är den första av två och nästa film, Arn–Riket vid vägens slut, har premiär hösten 2008. För regi står Peter Flinth och huvudrollerna som Arn och Cecilia spelas av Joakim Nätterqvist respektive Sofia Helin. 071227


 

Babyshambles bokade igen

 

HULTSFRED. De första banden har bokats för Hultsfredsfestivalen 2008. Bland de klara artisterna finns Him och brittiska Babyshambles. Det sistnämnda bandet har tidigare ställt in flera Sverigespelningar, och gjorde landets enda spelning på festivalen 2006, efter att publiken hade fått vänta i en timme. Nu uppger festivalarrangören att den tidigare drogmissbrukande frontfiguren Pete Doherty mår bättre än på länge.

   Finska hårdrocksbandet Him blir också en repris på festivalen. De gjorde sin första spelning utanför Finland 1997, på Hultsfreds minsta scen. Och har därefter som första finska band sålt mer än en halv miljon skivor i USA. Nu återvänder ett av Finlands största band till Småland för femte gången, som ett av de mest efterfrågade banden enligt arrangören. Klara för festivalen den 12-14 juni är också de svenska artisterna Timo Räisänen, Sugarplum Fairy och Those Dancing Days. 071227

 

Those Dancing DaysHim

Those Dancing Days.

FOTO: ÅSA HÖGLUND

Him.

 

 

 

 

Babyshambles

Den snart 30-årige låtskrivaren och artisten Pete Doherty kommer med sitt band till Hultsfred i sommar igen.

FOTO: RICHARD SKIDMORE

 


 

Brocca Vetro Raffio Ferro Servizio Epidius Primus Anfora Bronzo

Pompejiutställning till Hässleholm

 

ANTIKT. Hässleholm är en av få städer som fått ett erbjudande från Pompejiinstitutet, som ansvarar för utgrävningarna i området, att visa utställningen Pompei a tavola - Pompeji till bords. Utställningen, som håller internationell klass, kommer att visas för första gången i världen. Till Hässleholm kommer den till hösten.

 

Aktuellt katastroftema

En del föremål har hittats alldeles nyligen och allt som visas är originalföremål från Pompeji, med anknytning till mat och dryck. Runt dessa görs installationer, som ger besökaren inblick i Pompeji och andra orter kring vulkanen Vesuvius under det första seklet efter Kristus. Bland annat används målningar och antika texter, men också vägg- och graffitimålningar. IT, ljus- och ljuddesign blir naturliga och viktiga inslag för att lyfta fram budskapet om matens betydelse förr och nu. Utställningen kan kopplas till lokala kringarrangemang i Hässleholm Kulturhus, Hovdala slott, Norra station, GastroNovum, Hovdala trädhus, på skolor, förskolor och äldreinstitutioner och även lanseras på Europaforum Hässleholm i april.

   Pompejis historia anses som särskilt intressant just nu, då den kan förknippas med moderna naturfenomen och kultur-, miljö- och klimatfrågor. Projektledare blir italienaren Piero Palazzi, som bor i Lund sedan många år. Han har tidigare arbetat med stora och mycket framgångsrika utställningar, exempelvis om Leonardo da Vinci på Rooseum i Malmö.

   – Vårt kulturhus och våra goda kommunikationer gör att vi kan vara värd för evenemang av internationell klass, säger kulturchef Torbjörn Nilsson. Kostnaderna för utställningen i Hässleholm uppskattas till cirka sex miljoner kronor. Intäkterna beräknas täcka kostnaderna, tack vare god publiktillströmning och förväntad finansiering från region och stat samt sponsorer från näringslivet. Enligt kommunledningen finns det redan ett intresse från näringslivet och andra aktörer att på olika sätt vara med och stötta utställningen. Utställningsperiod blir september-december 2008 med invigning 13 september i Hässleholm Kulturhus. 071221

Kort om Pompeji

 

Pompeji är platsen för en av de bäst bevarade städerna från antiken, grundad på 600-talet f Kr intill floden Sarnos mynning i Neapelgolfen. Över resterna av Pompeji höjer sig Vesuvius, den vulkan vars utbrott 79 e Kr lade Pompeji och grannstaden Herculaneum i ruiner. Städerna täcktes därefter av ett 5-8 m högt lager av aska, pimpsten och lava. Pompeji föll i glömska och återupptäcktes först vid slutet av 1500-talet. Systematiska undersökningar påbörjades först 1748. Staden identifierades 1763, då en inskrift med dess namn påträffades. Än i dag återstår omkring en fjärdedel av den en gång så blomstrande hamnstaden att gräva ut. De många fynd som gjorts har alltsedan 1700-talet medverkat till att omforma vår syn på vardagsliv och materiell kultur under antiken.

Källa: NE


Robban toppar tomtelistan

 

För andra året i rad har komikern och skådespelaren Robert Gustafsson röstats fram som Sveriges populäraste jultomte. Kändisnissarna Zlatan Ibrahimovic och Martin Stenmarck kammade bara hem drygt ett par procent av rösterna.

 

TOMTE. Näst efter Robert som utdelare av klappar och överraskningar på julafton kom Arne Weise, följd av Mark Levengood på tredje plats.

   – Tomten ska vara lite mystisk, otäck och givmild. Det är alltid roligt att lura barn och julen är enda gången på året man får göra det, kommenterar Robert Gustafsson. Det är drygt 2 500 besökare på webbplatsen Grannar.se som under perioden 5 – 19 december har röstat fram årets tomte. Även om önskelistan toppas av nissar finns också en nissa med i täten. Komikern och programledaren Babben Larsson är nästintill lika populär som Mark Levengood, när de röstande får önska vilken person som bäst hade klarat jobbet med att dela ut årets klappar till nära och kära. Det är tydligt att vi inte vill ha vilken kändis som helst som jultomte på julafton. Bland motiveringarna märks en tydlig önskan om att tomten ska sprida glädje och skratt och kunna kommunicera med alla från gammelfarmor till minsta barn. Man vill gärna ha en tomte som kan bjuda lite på sig själv och som lättar på julstressen. 071221

Tomtefavoriter

 

1. Robert Gustafsson 18%

2. Arne Weise 13%

3. Mark Levengood 9%

4. Babben Larsson 8%

5. Peter Haber 8%

6. Måns Zelmerlöw 6%

7. Gunde Svan 6%

8. Fredrik Lindström 5%

9. Zlatan Ibrahimovic 4%

10. Martin Stenmarck 3%


 

Stopp för sprit i konsertsalong

 

Vd:n: Tillståndet faller utanför vår verksamhet och ansvarsområde

 

 

DRYCKESSTOPP. Det blev kortvarig alkoholförtäring i Malmö konserthus salong. Sedan drygt en månad tillbaka fick publiken ta med sig drinkar in dit. Vd Lennart Stenkvist tyckte att verksamheten kunde göras lite mer kontinental genom att tillåta detta. Men nu har ett tillsynsärende inletts sedan några gäster kontaktade kommunens tillståndsgivare som säger att de inte har utfärdat något serveringstillstånd för Malmö Symfoniorkesters salong.

 

"Hotellets ansvar"

All catering och servering i konserthuset handhas av det intilliggande Quality Hotel och konserthusledningen menar att man helt enkelt missat att söka tillstånd för serveringen i salongen.

   – Serveringstillståndet faller utanför Malmö Symfoni Orkesters verksamhet och ansvarsområde. Quality Hotel kommer nu att kontrollera sitt serveringstillstånd. Att dryck inte tidigare tillåtits i konsertsalen kan närmast beskrivas som en etikettsfråga som inte varit föremål för någon juridisk bedömning, meddelar hotelldirektören Per Jonsson och konserthuschefen Lennart Stenkvist. Nu förbjuder de återigen att dryck tas med in i konsertsalen.

   Det var med inspiration från Royal Albert Hall i London som konserthuset och hotellet i början av november började erbjuda sin publik att ta med sig dryck in i konsertsalen. Alkoholen går att köpa i konserthusets bar som drivs av hotellet i samma hus. Ledningen har fått både ris och ros av sin publik för idén, men hittills är det enligt dem relativt få i publiken som har tagit med sig sin dryck från baren in i konsertsalen. Nu tänker man göra som tillståndsenheten säger, att ansöka om tillstånd för att få servera i salongen vill Lennart Stenkvist ta ställning till senare. Att servera ett alkoholfritt alternativ är inte aktuellt. 071220

 

LILL ERIKSSON

Malmö Symfoni Orkester

Inga alkoholhaltiga drycker tillåts mer i konsertsalongen.

FOTO X-RAY MALMÖ

 

Lennart Stenkvist

Lennart Stenkvist.

FOTO: KLAS ANDERSSON


Ryssletaren Neptun går upp i Karlskrona

 

MUSEUM. Efter många turer hur det ska bli med ubåten som länge legat i kajen i Karlskrona verkar man ha kommit fram till en lösning. Nu vill Marinmuseum i Karlskrona ta över ubåten Neptun om man får hjälp med finanserna. Ubåten är en före detta schackpjäs i kalla krigets vatten som bland annat var med under incidenten med U137. Lagom till sommarsemestern 2010 är det tänkt att besökare ska ha möjligheten att gå ombord på ubåten som bland annat spelade en stor roll när den sovjetiska U137 gick på grund i Karlskrona skärgård 1981. Museet i Karlskrona har som mål att just lyfta fram kalla krigets historia, men att överta ubåten kostar mer pengar än vad museet har.

   – Vi är beredda att satsa stort men vi är beroende av stöd från andra viktiga aktörer för att kunna genomföra projektet. Framförallt gäller det försvaret, Kockums och Karlskrona kommun, säger museichefen Richard Bauer.

Marinmusem i Karlskrona

– Vi har många spännande idéer när det gäller Neptun. Det ska vara som att gå in i en tidskapsel där man verkligen kan uppleva hur det var under kalla kriget, säger museichefen Richard Bauer som tror att fartyget kommer att bli tillgängligt med ingångar i markplanet.

FOTO: HELENA GRÄNNSJÖ/SMM

 

Torpedförsedd bjässe

Ubåten Neptun tillhör den så kallade Näckenklassen som byggdes på Kockumsvarvet i Malmö under slutet av 70-talet. Ubåten sjösattes 1979 och togs i bruk av marinen 1981 och användes fram tills för några år sedan. Med en längd på 49,5 meter och en vikt på drygt 1 000 ton är det en rejäl pjäs det handlar om, utrustad med åtta torpedtuber.

   – Neptun tillhör Sveriges första ubåtsserie som hade tekniken att stanna i undervattensläge längre perioder. Dessutom var hon med under en dramatisk tid när svenska fartyg inte sällan var inblandade i krigsliknande situationer. Därför är hon väldigt intressant för oss, fortsätter Richard Bauer. Var ubåten ska placeras är inte bestämt ännu, men troligtvis kommer den att hamna på land.

Museet hoppas att ubåten ska bli en publikmagnet som lockar folk till museet och därmed även gynnar regionen som helhet.

   – Vi är säkra på att detta kommer att vara positivt för både staden Karlskrona och besöksnäringen i hela Blekinge, avslutar Bauer. I dag ligger Neptun i vila vid Lindholmen inne i örlogshamnen. 071219


 

Musikfestivaler är lärorika

 

AVHANDLING. Att musikfestivaler fungerar som en sorts informell lärandearena finns det nu vetenskapliga bevis för. I en ny doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet, konstaterar Sidsel Karlsen bland annat att publiken lär sig att tycka om olika musikstilar eller lär sig mer om olika kompositörer och musikstycken.

   – Det festivalpubliken lär sig motsvarar det vi förväntar oss att människor ska lära sig i mer formella utbildningssituationer, som exempelvis i skolan, säger hon.

 

Högutbildad vidgar vyer

En lokal musikfestival sätter sin prägel på hela bygden och på många mindre orter är den årliga musikfestivalen den tid på året när människor bokstavligt talat går man ur huse, inte minst när det gäller att delta i förberedelser, planering och genomförande. I sin doktorsavhandling undersöker Karlsen den svenska musikfestivalen Festspel i Pite älvdal som ett ställe för musikundervisning utanför skolan. Utgångspunkten har varit hur festivalen påverkar publikens musikaliska identitet och hur de samhällen som arrangerar påverkas i sina respektive lokala identiteter. Resultaten visar bland annat att festivalpubliken lär sig mycket om och genom musiken.

   – Det kan handla om att höra skillnad på olika musikinstrument, om att lära sig fakta om musikstycken och kompositörer och om att behärska den sociala arena som musikfestivalen utgör, säger Sidsel Karlsen. Men det lärande som är knutet till att ”upptäcka” nya musikaliska genrer genom festivalen – alltså att vidga sin musikaliska smak – verkar enligt forskningen vara reserverat för människor med hög utbildningsnivå och högt så kallat kulturellt kapital. Musikfestivaler handlar också om en rad viktiga identitetsprocesser.

   – På det individuella planet kan festivalerna användas för att iscensätta sig själv med hjälp av musiken, men också för ett inre identitetsarbete knutet till bearbetning av känslor och minnen genom musiken. På den kollektiva nivån kan festivalerna fungera som ett samhälles ansikte utåt, som imageskapare, men också som arenor där det skapas sammanhållning mellan invånarna i det lokala samhället. 071218

Musikfestival

Nu finns det forskning som visar att människors känslor och minnen bearbetas genom musiken på festivaler.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Sidsel Karlsen

Sidsel Karlsen.


 

 

Logh

Loghs skivbolag som drivs i Lund där bandet också grundades är ett av få bolag i Sverige som får statligt marknadsstöd till en ny platta.

FOTO: JENS NORDSTRÖM

 

3 miljoner till skivbolag

 

SKIVSTÖD. Statens kulturråd har fördelat uppemot tre miljoner kronor till 50 produktioner på 41 olika svenska skivbolag. Bland dessa finns det skånska skivbolaget Bad Taste Records som arbetar med Lundabandet Logh. Bolaget får ett marknadsstöd på 50 000 kronor. Bandet bildades redan 1998 och släppte sin första skiva 2002 på samma bolag. De sex medlemmarna spelar shoegaze-indie rock med känslofyllda stämmor som går lite åt James Blunt-hållet, minst lika smäktande och balladiskt, men med maffigare körsång.

   – Exakt vad pengarna kommer att användas till vet vi i nuläget inte, meddelar skivbolaget.

 

Få får marknadsstöd

Större delen av de statliga bidragen går till produktionsstöd, men sju produktioner får marknadsstöd och två bolag får utvecklingsstöd. Detta är den andra av årets två fördelningar av fonogramstöd, i våras fördelades 2,2 miljoner av de totalt 5,2 miljoner kronor som Kulturrådet har till förfogande under 2007.
   Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla fonogram. Kulturrådet strävar efter mångsidighet vad gäller verk, artister och upphovsmän. Utgångspunkter för bedömningen av ansökningarna har varit konstnärlig kvalitet och producentens behov av stöd. En förteckning över samtliga beviljade bidrag finns på Kulturrådets webbplats, www.kulturradet.se. 071217


Så tycker vi om musik via internet

 

NÄTMUSIK. Medan gratis nerladdning av musik via fildelningsnätverk som bekant blivit väldigt vanligt, inte minst i Sverige, har försäljningen av digitala musikfiler hittills inte uppvägt den sjunkande cd-försäljningen. Vad är det egentligen konsumenterna efterfrågar och värdesätter när det gäller musiktjänster på Internet? Om just detta handlar en ny doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet.

 

DRM-skydd minskar värdekänslan

Maria Styvén, doktorand i industriell marknadsföring vid universitetet, har studerat svenska konsumenters uppfattning om digital musik, nätmusiktjänster och fildelning. Studien – som bygger på enkätsvar från 870 personer mellan 16 och 60 år – visar bland annat att det nuvarande genomsnittspriset på tio kronor per låt är ungefär dubbelt så mycket som vad man tycker är rimligt att betala.

Maria Styvén

Maria Styvén.

   En annan sak som framkom var att det så kallade DRM-skyddet, Digital rights management, som finns på många musikfiler i dag, bidrar till att det upplevda värdet av filen minskar. Det gör det eftersom skyddet komplicerar användandet och hindrar kunden från att använda sin musik som han eller hon vill. Vi vill fritt kunna använda inköpta fil, och inte vara låsta till en viss hård- eller mjukvara för att lyssna på musiken. Detta upplevs i studien som nästan lika viktigt som de mer grundläggande funktionerna hos en nätmusiktjänst – ett stort sortiment, garanterad ljudkvalitet och enkla sökfunktioner. Dessutom är många fortfarande tveksamma till att betala med kort på nätet, så alternativa betalningsmetoder bör tas fram.

 

Fildelare inte så oroliga

Annars visar inte avhandlingen några större överraskningar. Målgruppen för nätmusiktjänster är musikintresserade människor i åldern 25-45 år, personer som är vana internetanvändare och som överhuvudtaget ofta använder musik i form av digitala filer på olika sätt. Detta inkluderar alltså även dem som laddar ner musik från fildelningsnätverk.

   – Även om många av de flitigaste fildelarna inte kommer att betala för digital musik, så hänger användning av fildelningsnätverk och betaltjänster redan ihop till viss del, säger Maria Styvén. Hon menar att de som fildelar är vana vid det digitala formatet och är inte lika oroliga för olika risker kring betalning och användning av nätmusiktjänster.

   – Visserligen inverkar både användning av och attityder till fildelning negativt på uppfattningen om prisvärdhet och hur mycket musik på internet bör kosta, men om man kan erbjuda en bra tjänst med ett brett sortiment, utan DRM och lägre priser än i dag, då är det ganska många fildelare som kan tänka sig att använda den. 071217

 

 

LILL ERIKSSON

 

Källa: Doktorsavhandlingen Exploring the online music market: Consumer characteristics and value perception.


Jonas Gardell

Jonas Gardell blir hedersdoktor nästa år.

FOTO: STELLAN HERNER

Gardell blir hedersdoktor

 

 

UTNÄMNING. Författaren och artisten Jonas Gardell har utsetts till hedersdoktor vid den teologiska fakulteten i Lund. Utnämningen av Gardell motiveras med att han i många olika sammanhang verkat för folkbildning inom fakultetens område. Särskilt framhåller man hans bok ”Om Gud” där han tar sig an olika gudsbilder i Gamla testamentet.

 

Gränsöverskridande folkbildning

Förutom intresset för bibliska teman har Gardell genomgående i sitt författarskap hanterat existentiella frågor med anknytning till identitet och moraliskt ansvar. Genom hela hans författarskap finns ett fokus på marginaliserade människor i utanförskap, som genomsyras av försvar för mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter. Få människor kan som han samla människor över generationsgränser och kombinera humor och allvar med en träffsäkerhet som gör honom till en viktig samhällskommentator och kritiker, står det i motiveringen. Just nu spelar Gardell Tillfällig gäst i ditt liv som har visats över hela landet för utsålda hus. Turnén fortsätter landet runt i vår, i Finland och i Norge.

   – Vi har haft stående ovationer varje föreställning utan undantag hela hösten. Publikresponsen har varit helt otrolig, säger en nöjd Jonas Gardell. Han promoveras till hedersdoktor den 30 maj nästa år i samband med en ceremoni då också den andra hedersdoktorn, den nyligen pensionerade professorn David B. Burrell från University of Notre Dame, USA får sin doktorstitel. Han är känd för sin forskning om Thomas av Aquinos filosofi och teologi och om dennes relation till medeltida judisk och muslimsk filosofi. 071214


Göteborgare blir skånsk evenemangschef

 

SAMORDNARE. Samordningen av olika evenemang i Malmö har varit obefintlig. Nu ska Göteborgaren Johan Hermansson, med ett förflutet inom Rica Hotels och Göteborg & Co agera spindeln i nätet i nya rollen som evenemangschef i den skånska staden. Tjänsten är nyinrättad och Johan Hermansson börjar sitt arbete först i februari nästa år.

   – Flera verksamheter har hög kompetens att utveckla och genomföra olika slag av publika evenemang. Evenemangschefen ska samordna det arbetet, för att vi ännu bättre ska kunna utnyttja de möjligheter som bland annat de nya arenorna kommer att ge, säger turistdirektör Lars Carmén. Hermansson har tidigare drivit hotell i Malmö, Göteborg och Örebro samt ingått i Ricas ledningsgrupp. I Göteborg ingick han också i styrgrupperna för Göteborg & Co Evenemang och Göteborg Convention Bureau. 071214



Scandinavian Masters får nya miljoner

 

 

GOLF. De publikintensiva evenemangen med golftävlingarna i Scandinavian Masters byter namn. Idag blev det klart med tävlingens ny titelsponsor, SAS, som tecknat ett 55-miljonersavtal samtidigt som man naturligtvis kräver att golftävlingen byter namn till SAS Masters.

 

Ofta i Barsebäck

Scandinavian Masters genomförde första upplagan 1991 och har under senaste decenniet förlagts mer än vartannat år till Barsebäck Golf & Country Club i Kävlinge. Under åren har segrare som Nick Faldo, Vijay Singh, Colin Montgomerie, Lee Westwood, Adam Scott, Luke Donald samt svenskarna Jesper Parnevik och Joakim Haeggman korats i spelen.

   Det nya avtalet med flygbolaget sträcker sig fram till 2012 och är den största sponsorsatsningen någonsin inom golfen i Norden. Därmed flyttar tävlingen också norrut liksom årets tävling spelas masters även nästa år på Arlandastad Golf. Tävlingen spelas den 14-17 augusti 2008 som en del av Europatouren och återkommer till Barsebäck först 2010. 071213

Barsebäck golfbana

Kan det blir ett starkare startfält i augusti som nya sponsorn kräver? Förmodligen, eftersom Scandinavian Masters blir en viktig tävling för de spelare som vill ta sig in i laget inför Ryder Cup en månad senare.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Kär tävling har många namn

2008 SAS Masters

2006-2007 EnterCard Scandinavian Masters

2004-2005 Scandinavian Masters by Carlsberg

2003 Scandic Carlsberg Scandinavian Masters

1995-2002 Volvo Scandinavian Masters

1991-1994 Scandinavian Masters

1973-1990 Scandinavian Enterprise Open

 


 

Musikindustrin tog över eget rättsfall

 

DOMSTOL. Igår JO-anmälde det så kallade Piratpartiet den åklagare som lämnat ut en misstänkt fildelares dator till upphovsrättsbevakande organisationer. En privat dator och databackuper lämnades ut från rättsväsendet till målsägande för bevisvärdering.

   – Så här får det bara inte gå till, säger Rickard Falkvinge, partiledare för partiet som tycker handlandet är oförsvarbart ur både lagligt och etiskt perspektiv. Han menar att Antipiratbyrån som part i målet nu lätt kan påverka bevismaterialet när de får fri och obegränsad tillgång till det. Den åtalade fildelningsmannen, som misstänks ha gjort 30 filmer och drygt 23 000 musikfiler tillgängliga för andra får stöd av partiet som hävdar att åklagaren strider mot en uppsjö av olika lagar, dataskyddsföreskrifter och rättssäkerhetskonventioner.

   – Polis och åklagare ska givetvis inte sprida personlig information till privata intressenter, i synnerhet inte till en organisation som är motpart i målet. Det är för bedrövligt att man ska behöva påpeka det, fortsätter Falkvinge.

 

Polisen kunde inte avgöra själva

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund beslutade att Antipiratbyrån, som är part i målet, skulle vara med och utreda eventuellt brott utfört av 31-åringen, enligt Sveriges Radios P3 Nyheter.

   – Det är dom som är experter på vad som är upphovsrättsskyddat. Det är ju inte så lätt för en annan att svara på, säger hon. Enligt experter på straffrätt har hon inte gjort något formellt fel, men polis och åklagare ska vara objektiva därför är det ett problem att den ena parten i ett brottsmål deltar aktivt i förundersökningen. Nu gäller det att man bedömer sakkunnigutlåtandet som en partsinlaga. 071213

 

LILL ERIKSSON


Danspalatset återuppbyggs

 

RESTAURERING. Han och frugan sålde gården och byggde ett danspalats, men när pyromanen kom sattes drömmen i aska. Att aldrig ge upp är parollen i Vollsjö. Nu ska danspalatset Nyvång mitt i Skåne byggas upp igen. Efter mordbranden för drygt tre veckor sedan har en hel del människor hört av sig till ägaren Anders Malmqvist och vill hjälpa till att återuppbygga dansbanan.

   – Jag måste bygga upp igen, för publikens och Vollsjös skull, men också för att få ut något på försäkringen, säger han till Sveriges Radio.

 

Kostsam brand

Anläggningen var inte fullvärdesförsäkrad, med bara en första riskförsäkring har Anders Malmqvist förlorat rejält med pengar. Därför kommer inte Nyvång att byggas upp som det såg ut innan branden. Den gamla rotundan som klarade sig hyfsat från lågorna vattenskadades, men kan byggas upp igen. Värre är det med restaurangen som ersätts med en mindre barservering. Arbetet är nu i full gång och det är nog bäst. Gästerna har tidigare kommit från hela Skåne men också från Blekinge och Småland till danserna som hållits varje söndag. Utöver ett par hundra gäster på söndagsdansen har det varit gammeldans i veckorna, något som på kort tid blev mycket populärt. 071212

 

FAKTA Vollsjö

Ligger i Sjöbo kommun och är främst känt för Nyvångs danspalats och att Fritiof Nilsson Piraten föddes där. Hans far arbetade där som stins. Kvar idag finns godsmagasinet, banvaktsstugan och pumphuset, som omnämns i flera av böckerna om Bombi Bitt. I banvaktsstugan ligger Piratenmuseet.

 


 

Ser det mörkt ut i julhandeln?

Ser det mörkt ut med julshoppandet? Åtminstone många kvinnor vet vad de önskar sig.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Evenemang uppskattad julklapp

JULKLAPP. På julafton verkar det inte bli den förhandstippade gps:en som blir årets julklapp. Åtminstone inte om svenska julshoppare går efter vad nära och kära verkligen önskar sig. Högst på önskelistan står nämligen ett evenemang.
   Sifos undersökning som presentföretaget Bongo beställt visar att det är en personlig upplevelse som hägrar för många. I undersökningen har 1 000 svenskar deltagit och fått svara på frågan om önskeklappen. De svarande fick inte välja fritt bland alla tänkbara klappar utan valde mellan alternativen; ett klädesplagg, en gps, en bok, en gåva till Radiohjälpen, ett presentkort, en personlig upplevelse eller ett spel.
Bara 2 procent av kvinnorna och 14 procent av männen valde gps:en som av Svensk Handel tidigare i år utsetts till årets julklapp. Helst önskade man sig en personlig upplevelse – 47 procent av kvinnorna och 35 procent av männen valde detta. 071212

De gör Melodi-festivalen 2008


DELTÄVLING 1
Göteborg, den 9 februari 2008
Bidragets titel: Alla gamla x
Artist: Face-84
Upphovsmän: Lars ”Dille” Diedricson (m), Martin Hedström (m), Wille Crafoord (t)
Bidragets titel: Deja vû
Artist: Velvet
Upphovsmän: Niclas Molinder (m & t), Joacim Persson (m & t), Pelle Ankarberg (m & t), Niko Valsamidis (m & t), Fredrik Larsson (m & t), David Jassy (m & t)
Bidragets titel: I Love Europe
Artist: Christer Sjögren
Upphovsmän: Torgny Söderberg (m), Magnus Johansson (m), Ingela ”Pling” Forsman (t)
Bidragets titel: Line Of Fire
Artist: E-type & the Poodles
Upphovsmän: Jakob Samuelsson (m & t), Martin Eriksson (m & t)
Bidragets titel: Lullaby
Artist: Brandur
Upphovsmän: Henrik Wikström (m), Kristian Lagerström (t)
Bidragets titel: That’s Love
Artist: Michael Michailoff
Upphovsmän: Michael Michailoff (m & t), Joakim Orramius (m & t), Patric Jonsson (m & t)
Bidragets titel: Visst finns mirakel
Artist: Suzzie Tapper
Upphovsmän: Amir Aly (m), Maciel Numhauser (m), Robin Abrahamsson (m), Bobby Ljunggren (m), Suzzie Tapper (t)


Ola

Ola från Lund uppträder med sitt bidrag i Västerås i mitten av februari nästa år.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

DELTÄVLING 2
Västerås, den 16 februari 2008
Artist: Alexander Schöld
Bidragets titel: Den första svalan
Upphovsmän: Fredrik Thomander (m), Anders Wikström (m), Ingela ”Pling” Forsman (t)
Artist: Lasse Lindh
Bidragets titel: Du behöver aldrig mer vara rädd
Upphovsmän: Lasse Lindh (m & t)
Artist: Sanna Nielsen
Bidragets titel: Empty Room
Upphovsmän: Bobby Ljunggren (m & t), Aleena Gibson (m & t)
Artist: Rongedal
Bidragets titel: Just A Minute
Upphovsmän: Amir Aly (m), Henrik Wikström (m), Magnus Rongedal (m & t), Henrik Rongedal
(m & t)
Artist: Andra Generationen
Bidragets titel: Kebabpizza Slivovitza
Upphovsmän: Vlatko Ancevski (m & t), Vlatko Gicarevski (m & t), Mats Nilsson (m & t), Stevan Tomulevski (m & t), Teddy Paunkoski (m & t), Otis Sandsjö (m & t)
Artist: Ola
Bidragets titel: Love In Stereo
Upphovsmän: Tony Nilsson (m & t), Mirja Breitholtz (m & t)
Artist: The Nicole
Bidragets titel: Razborka
Upphovsmän: Nicole Fuentes (m & t), Tord Bäckström (m & t), Stefan Åberg (m & t)


Calaisa

Malmöbandet Calaisa spelar även dem sitt bidrag nere i söder.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Sibel

På bilden fr v: Bo Frölander, Katti Ottosson, Chris Antblad, Mattias Wachtmeister, Sibel Redzep, Jonas Siljemark och Peter Swartling, som Sibel fick att gråta i Idol.

FOTO: WARNER MUSIC

 

 

Velvet

Velvet från Helsingborg är först ut i Melodifestivalens deltävling i Göteborg.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Bidragen blir bara fler och fler

 

MELODIBIDRAG. Som vanligt har rekordmånga bidrag kommit in till Christer Björkman och juryn som ska avgöra flera artisters framtid. Det handlar om en hel del debutanter, men också några välkända namn.

Antal inkomna bidrag till Melodifestivalen sedan 1995:

 

1995 - 600 bidrag
1996 - 1 475 bidrag
1997 - 1 223 bidrag
1998 - 1 126 bidrag
1999 - 1 315 bidrag
2000 - 1 394 bidrag
2001 - 1 567 bidrag

2002 - 1 830 bidrag
2003 - 2 630 bidrag
2004 - 3 228 bidrag
2005 - 3 131 bidrag
2006 - 3 326 bidrag
2007 - 3 234 bidrag
2008 - 3 489 bidrag

 

 

FOTO: MARIE ÖHGREN

BWO

DELTÄVLING 3
Linköping, den 23 februari 2008
Artist: Mickey Huskić
Bidragets titel: Izdajice
Upphovsmän: Mickey Huskić (m & t)
Artist: Ainbusk
Bidragets titel: Jag saknar dig ibland
Upphovsmän: Ingela ”Pling” Forsman (t), Henrik Wikström (m & t), Bobby Ljunggren (m)
Artist: BWO
Bidragets titel: Lay Your Love On Me
Upphovsmän: Alexander Bard (m & t), Anders Hansson (m & t), Bobby Ljunggren (m & t), Henrik Wikström (m & t)
Artist: Caracola
Bidragets titel: Smiling In Love
Upphovsmän: Henrik Serbic (m), Mattias Olsson (t), Angelica ”Aja” Thelin (t), Magnus Lannér (t)
Artist: Patrik Isaksson
Bidragets titel: Under mitt tunna skinn
Upphovsmän: Patrik Isaksson (m & t)
Artist: Frida
Bidragets titel: Upp o hoppa
Upphovsmän: Anderz Wrethov (m & t), Frida Muranius (m & t), Sam Persson (t)
Artist: Thérèse Andersson
Bidragets titel: When You Need Me
Upphovsmän: Pontus Hagberg (m & t), Malin Eriksson (t), Jonas Sjöström (t)


DELTÄVLING 4
Karlskrona, den 1 mars 2008
Artist: Charlotte Perrelli
Bidragets titel: Hero
Upphovsmän: Fredrik Kempe (m & t), Bobby Ljunggren (m)
Artist: Linda Bengtzing
Bidragets titel: Hur svårt kan d va
Upphovsmän: Johan Fransson (m & t), Tobias Lundgren (m & t), Tim Larsson (m & t)
Artist: Nordman
Bidragets titel: I lågornas sken
Upphovsmän: Lina Eriksson (m & t), Mårten Eriksson (m & t)
Artist: Calaisa
Bidragets titel: If I Could
Upphovsmän: Pontus Assarsson (m & t), Jörgen Ringqvist (m & t), Lisa Troedsson-Lundin (m & t), Caisa Troedsson-Lundin (m & t), Anna Törnqvist (m & t), Malin Törnqvist (m & t)
Artist: Fronda
Bidragets titel: Ingen mår så bra som jag
Upphovsmän: Sebastian Fronda (m & t), Thomas Thörnholm (m & t), Michael Clauss (m & t)
Artist: Daniel Mitsogiannis
Bidragets titel: Pame
Upphovsmän: Fredrik Kempe (m & t), Henrik Wikström (m)
Artist: Sibel
Bidragets titel: That Is Where I’ll Go
Upphovsmän: Christian Antblad (m & t)


Sibel tävlar på hemmaplan

 

MELODIFESTIVAL. Sedan Idol för tre år sedan har Kristianstadtösen Sibel hunnit ta studenten och göra skiva tillsammans med producenten och låtskrivaren Chris Antblad i Stockholm.
   – Jag uppskattar att jag har kunnat jobba i mitt eget tempo och jag är så stolt över det vi har gjort tillsammans. Jag brinner av längtan att få framföra den här musiken, säger hon. Men med sitt melodifestivalsbidrag ”That Is Where I’ll Go” får hon vänta ända tills den sista deltävlingen i Karlskrona den 1 mars. Det meddelades idag när samtliga artister och bidrag offentliggjordes. I samma veva släpps Sibels debutalbum, med låten som har skrivits speciellt för henne.
071211

 

 


 

 

Fiskande rockmusiker: ”Ge fan i våra vatten”

 

MILJÖ. Just nu leker laxarna i skånska vatten. Men de är betydligt färre än vad som fanns förr i landets sydliga åar och bäckar. Nu har också några rockmusiker som gillar att fiska sett det som många andra redan reagerat på – att miljön i många svenska vatten är dålig och att något måste göras åt skandalen som lurar under ytan.

Artister i projektet Ge fan i våra vatten.

Erik Ohlsson (Millencolin), Dregen (Backyard Babies), Kimmo Kirvesmäki (Voice/Accidents), Boba (Hellacopters), Anders och Nikola (Weeping Willows).

FOTO: SPORTFISKARNA

 

Därför har de gett ut en samlingsskiva tillsammans med organisationen Sportfiskarna. Hittills har den genererat cirka 200 000 kronor. På albumet finns spår från bland annat Millencolin, Backyard Babies, The Hives, Soundtrack of our lives och The Hellacopters.

   – Många av våra polare i andra band gillar att fiska. När vi träffats har vi också snackat om vad vi kan göra för fisken och fisket. Till slut blev det till en samlingsplatta och det känns grymt kul att det blivit en sån succé, säger en av initiativtagarna Erik Ohlsson, fiskande bandmedlem i Millencolin. Sportfiskarna menar att det finns ett stort behov av pengarna, men det är bara två särskilda satsningar som rockarna har prioriterat. Dels ska de användas till inlösen av laxfällor som hindrar laxens vandring till sina lekplatser, dels till forskning om varför gäddan minskat kraftigt på ostkusten.

Syd fiskar efter uppmärksamhet

I Skåne hoppas sportfiskarna att initiativet ska smitta av sig, att miljöproblemet uppmärksammas och att lokala artister gör något även här nere. De aktuella skivpengarna kommer nämligen bara att gynna nordligare fiskevatten.

   – Vi ser att här också behövs akuta insatser i åar och bäckar, säger Sture Eriksson som är ordförande i Sportfiskarna Skåne. Enligt honom ökar inte bestånden av laxöring och orsakerna har forskarna inte kläm på. För havsöringen som leker i skånska åar är läget lite bättre, särskilt efter organisationens insatser med att kontrollera utsläpp, röja hinder i fiskens vandringsleder och utläggning av lekgrus. Men de torra somrarna är ett ständigt hot, laxen gillar inte de höga vattentemperaturerna och vid torka blir vattennivåerna för låga. Detta är saker som också länsstyrelsen tittar på.

   – Men de reagerar alldeles för långsamt, säger Sture Eriksson.

 

Vädjar till politiker

De fiskintresserade musikerna har försökt påverka även på andra sätt. När de frågade ansvarig minister Eskil Erlandsson vad han tänkte göra för att skaffa fram de nödvändiga pengarna till fiskevård fick de svar att det tar tid att lösa resursfrågan.

   – Nu har det gått ett halvår till och fortfarande har inget hänt. Eskil måste inse att det är bråttom. Medan politikerna dribblar försvinner fisken, avslutar Erik Ohlsson. Ändå väntar ni själva med era insatser?

   – Rent praktiskt så genomförs mycket av fiskevårdsarbetet under sommarhalvåret. Dessutom kommer vi hinna samla ihop lite mer pengar. 071212

 

LILL ERIKSSON


 

Han tar till humor mot enfald

LANDSKRONA. Med humor, teater, dans och stand up vill nybildade ”Landskrona Live” göra en insats för stadens ungdomar och mot segregation. Valet förra året placerade Landskrona på tidningarnas första sidor över hela Sverige. Den placeringen vill författaren och eldsjälen Kurdi E Kara och andra ungdomar i Landskrona behålla, men i ett helt annat sammanhang.

   – Med en stafettpinne av humor vill vi sprida mångfald över hela landet - mot enfald, säger han och får hjälp av stå-upp-artisterna Özz Nûjen och Marika Carlsson. Det är ”Stockholm Live” som är förebilden, därmed förväntar sig nog publiken en del provocerande inslag.

 

Får synas i positivt sammanhang

Syftet har från början varit att verka för det mångkulturella samhället genom att arbeta med kultur och en positiv integration. Landskronabon Kurdi E Kara, som i dagarna också belönas med stadens kulturstipendium för sitt arbete med stadens unga, har satt ihop en föreställning i två akter som består av musik, teater, dans, sketcher och stand-up. Aslög ”Åsi” Hildebrand, som regisserat flera av Kulturskolans uppsättningar är med och regisserar teaterinslagen.

   I projektet har Kurdi E Kara samlat ett 40-tal ungdomar, några av dem i riskzonen att syssla med mer destuktiva saker på sin fritid. Nu får alla vara med om de visar att de kan samarbeta, passa tider och inte ”strular till det” för sig. Tanken är att en bro ska byggas mellan olika nationaliteter och på så sätt vill man visa att det går att göra något tillsammans för att förändra staden och attityderna i den.

   – Genom att blanda unga svenskar och invandrarungdomar i det här arbetet tror vi det går att göra Landskrona till en tryggare stad, en roligare plats att vara på och att invånare kan känna stolthet.

   Men som allting annat kostar det pengar att förändra. Därför har man vänt sig till lokala företag och kommunen, där man hoppas få medel för att kunna visa föreställningen på flera orter. 071211

 

LILL ERIKSSON

 

Landskrona Live har premiär på lördag då standupartisten Marika Carlsson också gästar teatern. Dagen efter hålls ytterligare en föreställning då med komikern Özz Nûjen. På tisdag delas det första Landskrona Live-priset ut, i samband med den avslutande föreställningen i Landskrona.

Kurdi E Kara

– Direkt när jag kom till Landskrona för två år sedan märkte jag vilken potential det fanns bland stadens ungdomar. Mitt mål blev därför att försöka att engagera så många unga som möjligt. Jag ville ge dem en möjlighet att visa upp sig från en positiv sida, säger Kara.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Landskrona live

 

 

 


 

Musikindustrin låter folket rösta

 

OMRÖSTNING. Nytt för grammisutnämningen 2008 är att svenska folket är med och röstar fram vinnaren. Bland de nominerade finns en hel del sydsvenskar. Skåningarna Sanna Nielsen och Timbuktu är båda nominerade till 2008 års Grammisgala. Sanna är nominerad i kategorin "Årets Schlager" och Timbuktu med plattan Oberoendeframkallande i kategorin Årets Album.

 

Sanna Nielsen

Du kan vara med och avgöra om Sanna Nielsen ska få en grammis nästa år.

FOTO: IFPI

 

Bara branschfolk i vissa kategorier

Men alltför folklig görs inte grammisgalan. Det svenska folket får inte rösta i samtliga kategorier. I kategorierna Årets Kompositör, Årets Textförfattare och Årets Producent röstar enbart juryn som utsetts av de svenska skivbolagens branschorgan, IFPI och Årets Hederspris röstas fram internt av IFPI. Men Årets Låt röstas fram enbart av svenska folket. Både jury- och folkomröstning kommer i år ske via internet. Dag Häggkvist som idag har dragit sig tillbaka från ordförandeposten på IFPI, för att arbeta med Gazell records var den som startade Grammistävlingen 1969.

   – Det ska bli kul att se hur svenska folkets röster påverkar resultatet. Det är ju rimligt att tro att de påverkar mer i dom större, populära kategorierna än i dom smala men det känns som om allt kan hända. Det blir spännande, säger han. Röstningen startar från och med idag på www.grammis.se och galan hålls på Globen i Stockholm den 9 januari. 071210

 

Och de nominerade är:

 

ÅRETS ALBUM
JENS LEKMAN – NIGHT FALLS OVER KORTEDALA
KENT – TILLBAKA TILL SAMTIDEN
LARS WINNERBÄCK – DAUGAVA
MONEYBROTHER – MOUNT PLEASURE
SAHARA HOTNIGHTS – WHAT IF LEAVING IS A LOVING THING
SALEM AL FAKIR – THIS IS WHO I AM
SÄKERT! – SÄKERT!
THE ARK – PRAYER FOR THE WEEKEND
THE HIVES – THE BLACK AND WHITE ALBUM
TIMBUKTU – OBEROENDEFRAMKALLANDE

ÅRETS BARNALBUM
ANDERS ”KRÅKAN” ÅGREN – GAGGA!
BLANDADE ARTISTER (DEN BLÅ) – ÄLSKADE RAMSOR, SAGOR & SÅNGER FRÅNBARNKAMMARBOKEN
BLANDADE ARTISTER (DEN GRÖNA) – ÄLSKADE BARNSÅNGER & SAGOR FRÅN BARNKAMMARBOKEN
BOSSES VÄNNER – LÄGET?
BRÖDERNA LINDGREN – VUXEN BARNMUSIK!
DAN BORNEMARK – TRAMS
DORIS OCH KNÄCKEBRÖDERNA – EN RUTIG SKIVA
GITTE & JOSZEF OCH BOINKY TJOFF TJOFF KÖREN – VILDA DJUR
MAJAS HÅRBAND – BARNMUSIK
RUT & KNUT & LILLA TJUT – SUPERSHOW! MED RUT & KNUT & LILLA TJUT

ÅRETS DANS/HIP HOP/SOUL
ADAM TENSTA – IT’S A TENSTA THING
DOGGE DOGGELITO – SUPERCLÁSICO
FAMILJEN – DET SNURRAR I MIN SKALLE
FJÄRDE VÄRLDEN – VÄRLDENS ÄNDE
KEN – ÄNTLIGEN HEMMA
MANGE SCHMIDT – KÄNSLAN KOMMER TILLBAKS
MILLION STYLEZ – FROM A FAR
PETTER – GOD DAMN IT
SEPTEMBER – DANCING SHOES
VINCENT – LUCKY THIRTEEN

ÅRETS DANSBAND/SCHLAGER
BENNY ANDERSSONS ORKESTER/H. SJÖHOLM & T. KÖRBERG – BAO 3
CHRISTER SJÖGREN – ÄLSKADE ANDLIGA SÅNGER
DRIFTERS – ETT LIV MED DIG
FLAMINGOKVINTETTEN – I MINA DRÖMMAR
LASSE STEFANZ – VAGABOND
MAGNUS CARLSSON – LIVE FOREVER - THE ALBUM
NANNE – JAG MÅSTE KYSSA DIG
SANNA NIELSEN – SANNA 11-22
TORGNY MELIN’S – ALLTING SOM VI HAR
THORLEIFS – VÅRA BÄSTA ÅR

ÅRETS FOLKMUSIK/VISA
ABALONE DOTS – FROM A SAFE DISTANCE
ALE MÖLLER BAND – DJEF DJEL
BLANDADE ARTISTER – POEM, BALLADER OCH LITE BLUES-ÅTERBESÖKET
BO SUNDSTRÖM & FRIDA ÖHRN – DEN LYCKLIGES VÄG
CAJSASTINA ÅKERSTRÖM – VISOR FRÅN FÖRR OCH NU
FRIFOT – FLYT
LARS DEMIAN - VÄLKOMMEN HIT
NICOLAI DUNGER – RÖSTEN OCH HERREN
SOFIA KARLSSON – VISOR FRÅN VINDEN
SVEN-BERTIL TAUBE – ALDERVILLE ROAD – ORD & TONER AV EVERT TAUBE

ÅRETS GRUPP
ELDKVARN – SVART BLOGG
KENT – TILLBAKA TILL SAMTIDEN
MANDO DIAO – NEVER SEEN THE LIGHT OF DAY
SAHARA HOTNIGHTS – WHAT IF LEAVING IS A LOVING THING
SHOUT OUT LOUDS – OUR ILL WILLS
THE ARK – PRAYER FOR THE WEEKEND
THE HIVES – THE BLACK AND WHITE ALBUM
OH LAURA – A SONG INSIDE MY HEAD, A DEMON IN MY BED
PETER BJORN AND JOHN – WRITER’S BLOCK
WEEPING WILLOWS – FEAR & LOVE

ÅRETS HÅRDROCK
ARCH ENEMY – RISE OF THE TYRANT
CANDLEMASS – KING OF THE GREY ISLAND
CLAWFINGER – LIFE WILL KILL YOU
CRASHDÏET – THE UNATTRACTIVE REVOLUTION
DARK TRANQUILLITY - FICTION
ENTOMBED – SERPENT SAINTS
HARDCORE SUPERSTAR – DREAMIN’ IN A CASKET
LILLASYSTER – HJÄRNDÖD MUSIK FÖR EN HJÄRNDÖD GENERATION
MUSTASCH – LATEST VERSION OF THE TRUTH
TAKIDA – BURY THE LIES

 

ÅRETS MANLIGA ARTIST
CHRISTIAN KJELLVANDER – I SAW HER FROM HERE / I SAW HERE FROM HER
JENS LEKMAN – NIGHT FALLS OVER KORTEDALA
JOSÉ GONZÁLEZ – IN OUR NATURE
LARS WINNERBÄCK – DAUGAVA
MONEYBROTHER – MOUNT PLEASURE
MÅNS ZELMERLÖW – STAND BY FOR…
PETER LEMARC – KÄRLEK I TYSTNADENS TID
SALEM AL FAKIR – THIS IS WHO I AM
TIMBUKTU – OBEROENDEFRAMKALLANDE
TIMO RÄISÄNEN – LOVE WILL TURN YOU AROUND

ÅRETS NYKOMLING

ABALONE DOTS – FROM A SAFE DISTANCE
ADAM TENSTA – IT’S A TENSTA THING
ANNA JÄRVINEN – JAG FICK FEELING
MAIA HIRASAWA – THOUGH, I’M JUST ME
MÅNS ZELMERLÖW – STAND BY FOR…
OH LAURA – A SONG INSIDE MY HEAD, A DEMON IN MY BED
SALEM AL FAKIR – THIS IS WHO I AM
SONJA ALDÉN – TILL DIG
SÄKERT! – SÄKERT!
VINCENT – LUCKY THIRTEEN

ÅRETS PRODUCENT

BENNY ANDERSSON – BAO 3
BJÖRN OLSSON – NEVER SEEN THE LIGHT OF DAY
BJÖRN YTTLING – WRITER´S BLOCK & WHAT IF LEAVING IS A LOVING THING
JARI HAAPALAINEN – SVART BLOGG
JON JOSHUA SCHUMAN & KENT – TILLBAKA TILL SAMTIDEN
JOSÉ GONZÁLEZ – IN OUR NATURE
LALEH – PRINSESSOR
MAIA HIRASAWA – THOUGH, I’M JUST ME
SALEM AL FAKIR – THIS IS WHO I AM
VINCENT PONTARE – LUCKY THIRTEEN


Timbuktu

Timbuktu från Lund är nominerad för Årets Album.

FOTO: IFPI

 

 

 

 

ÅRETS JAZZ
ADÅKER MILDER STENSON DANIELSSON ÖSTRÖM – MILES BY FIVE
ALICE BABS MED JAN JOHANSSON & GEORG RIEDELS ORK. – ILLUSION
BITTER FUNERAL BEER BAND W DON CHERRY & K. SRIDHAR – LIVE IN FRANKFURT 82
E.S.T. – E.S.T. LIVE IN HAMBURG
JAN LUNDGREN – MAGNUM MYSTERIUM
JOSEF OCH ERIKA – SMALL SMALL SMALL SMALL SOUNDS
LINA NYBERG/MAGNUS LINDGREN – BRASIL BIG BOM
NILS BERG – SAILORS FIGHTING IN THE DANCE HALL
NILS LANDGREN FUNK UNIT – LICENCE TO FUNK
RIGMOR GUSTAFSSON – ALONE WITH YOU

ÅRETS KLASSISKA
ANNE SOFIE VON OTTER / BENGT FORSBERG – TEREZÍN / THERESIENSTADT
BENGT-ÅKE LUNDIN – BENGT-ÅKE LUNDIN PLAYS ÅHLSTRÖM & JOHNSEN
CAMERATA NORDICA / PER TENGSTRAND – MOZART PIANO CONCERTOS 11 & 14
CHRISTIAN LINDBERG – DEDICATED TO
HARMONY OF VOICES / FREDRIK MALMBERG – MONTEVERDI – SOAVI ACCENTI
LISA RYDBERG & GUNNAR IDENSTAM – BACH PÅ SVENSKA
MARTIN FRÖST – NIELSEN & AHO – KLARINETTKONSERT
MATS BERGSTRÖM – PERCEPTIONS OF TIME
NIKLAS SIVELÖV – IMPROVISATIONAL ONE
VADSTENA-AKADEMIEN – OPERA UNDER FYRTIO SOMRAR

ÅRETS KOMPOSITÖR
ANNA JÄRVINEN – JAG FICK FEELING
ANNIKA NORLIN – SÄKERT!
BENNY ANDERSSON – BAO 3
CHRISTIAN KJELLVANDER – I SAW HER FROM HERE / I SAW HERE FROM HER
JOAKIM BERG & MARTIN SKÖLD – TILLBAKA TILL SAMTIDEN
JOSÉ GONZÁLEZ – IN OUR NATURE
MONEYBROTHER – MOUNT PLEASURE
OLA SALO – PRAYER FOR THE WEEKEND
PETER BJORN AND JOHN – WRITER’S BLOCK
SALEM AL FAKIR – THIS IS WHO I AM

ÅRETS KVINNLIGA ARTIST
ANNA JÄRVINEN – JAG FICK FEELING
EVA DAHLGREN – PETROLEUM OCH TÅNG
JAQEE – NOUVELLE D’AMOUR
LALEH – PRINSESSOR
LOUISE HOFFSTEN – SÅ SPECIELL
MAIA HIRASAWA – THOUGH, I’M JUST ME
MISS LI – GOD PUT A RAINBOW IN THE SKY
SONJA ALDÉN – TILL DIG
SOPHIE ZELMANI – MEMORY LOVES YOU
SÄKERT! – SÄKERT!

ÅRETS LIVEAKT
BENNY ANDERSSONS ORKESTER
JENS LEKMAN
LARS WINNERBÄCK
LENA PH & ORUP
PARKSOMMAR
PER GESSLE
PETER JÖBACK
TAKIDA
THE HIVES
TIMBUKTU

ÅRETS LÅT
LARS WINNERBÄCK I DUETT MED MISS LI – OM DU LÄMNADE MIG NU
MANGE SCHMIDT FEAT. PETTER – GIFTIG
MARKOOLIO – INGEN SOMMAR UTAN REGGAE
MARTIN STENMARCK – 100 ÅR FRÅN NU (BLUNDAR)
MÅNS ZELMERLÖW – CARA MIA
SAHARA HOTNIGHTS – CHEEK TO CHEEK
SALEM AL FAKIR – GOOD SONG
SONJA ALDÉN – FÖR ATT DU FINNS
THE ARK – THE WORRYING KIND
OLA – NATALIE

 

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
ANNA JÄRVINEN – JAG FICK FEELING
ANNIKA NORLIN – SÄKERT!
EVA DAHLGREN – PETROLEUM OCH TÅNG
JASON DIAKITÉ – OBEROENDEFRAMKALLANDE
JOAKIM BERG – TILLBAKA TILL SAMTIDEN
LARS WINNERBÄCK – DAUGAVA
OLA SALO – PRAYER FOR THE WEEKEND
PETER LEMARC – KÄRLEK I TYSTNADENS TID
PLURA JONSSON – SVART BLOGG
SALEM AL FAKIR – THIS IS WHO I AM


Robert Wells och Anders Berglund Stjärnklart 2007

Robert Wells hinner med flera företagsevent tillsammans med Anders Berglund innan julshowerna i Bronetts cirkustält.

FOTO: STJÄRNKLART

 

Exklusiva konserter bara för företagen

 

SHOW. Carola har gjort det. Eva Dahlgren, Jerry Williams, Lasse Berghagen, Björn Skifs och Jan Malmsjö likaså. Den som trodde att Sveriges främsta stjärnor slår sig till ro efter sommarens festivaler och årets vanliga konserter tror helt fel. Då turnerar flera av dem runt till Sveriges största städer för att underhålla i olika företagsevent, utanför de ordinarie julshowerna. De här konserterna är specialkomponerade bara för företagen och inte öppna för allmänheten.    I år är det komikern Sissela Kyle, sångerskan LaGaylia Frazier, imitatören och sångerskan Maria Möller, musikalstjärnan Gunilla Backman och Fred Johansson som jobbar för fullt tryck i Robert Wells och Anders Berglunds företagsshow Stjärnklart. I dagarna har man spelat i Sydsverige, då fyra kvällar förlagts till konserthuset i Malmö. I torsdags samlade bland annat Egmont förlag, Relacom, Skandia och Telenor sina kunder och personal i en drygt fem timmar lång stjärnspäckad kväll – tre timmar show och resten av tiden ägnad åt mingel och förtäring. Ikväll hålls den sista föreställningen här nere innan artisterna beger sig till Göteborg i nästa vecka för att köra samma show där. Liknande koncept står helt andra arrangörer för och då förstås med just sina stjärnor. 071208


 

Frilansmusiker får stöd i aktiebolag

 

FÖRSLAG. En musikallians – liknande de allianser som finns för teater och dans – ska tillhandahålla tidsbegränsade anställningar och kompetensutveckling för frilansande musiker. Det är Kulturrådet som i samråd med berörda parter har utrett hur alliansen kan organiseras och lämnar nu en rapport till regeringen.

 

Kulturpolitik för miljoner

Den nya alliansen är en kulturpolitiskt insats och ska utformas som ett aktiebolag som ägs och styrs av aktörer på musikområdet. I kulturbudgeten för 2008 har 30 miljoner kronor anslagits för dels inrättande av en musikallians, dels en utbyggnad av den redan existerande dansalliansen. Fördelningen av medlen mellan dessa verksamheter kommer regeringen att ta ställning till senare i höst. Kulturrådet utgår dock från att en stor del av pengarna kommer att att gå till musikalliansen.

   Anställningsvillkoren i den nya alliansen ska regleras i avtal mellan arbetsmarknadens parter. Som grundkrav för anställning ska gälla att den sökande har varit verksam som professionell, frilansande utövare och ha tagit emot offentligt kulturstöd för sin verksamhet. De musiker som anställs av alliansen tar tjänstledigt under de perioder de anlitas av andra arbetsgivare. Genom alliansmodellen erkänns frilanstillvaron som ett arbete, även under de perioder då utövarna inte är bundna till ett konkret engagemang. Tanken är att resurser för kompetensutveckling och arbetsförmedling ska knytas till alliansen. Enligt Kulturrådet är det nu parterna själva som ska ta ansvar för det fortsatta arbetet med alliansaktiebolaget. 071207


 

 

 

 

 

 

Åsa Torstensson

Åsa Torstensson.

FOTO: PAWEL FLATO

Ja till utveckling av sundstågtrafiken

 

RESOR. Nu ska det snart bli lättare att resa miljövänligt mellan olika evenemang i Sydsverige. Idag har nämligen regeringen beslutat om gemensam trafikeringsrätt för Öresundstågen. Detta innebär att Skånetrafikens, Hallandstrafiken AB:s och Västtrafik AB:s ansökan om gemensam trafikeringsrätt för Öresundstågen på sträckan Malmö-Göteborg, samt Skånetrafikens och Länstrafiken Kronobergs ansökan om gemensam trafikeringsrätt för Öresundstågen på sträckan Malmö-Alvesta bifallits med vissa villkor. Det blir dock på försök från och med den 1 januari 2009 till utgången av 2016.

   – En utveckling av Öresundstågstrafiken är en viktig förutsättning för en långsiktigt hållbar tillväxt i de södra delarna av landet, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson. Villkoren består av krav på samordning av trafik såväl som samordning av informations-, boknings- och biljettsystem, som ska gagna resenärerna. Dessutom ska trafikhuvudmännen ta fram en strategisk trafikförsörjningsplan. Regeringen kan avbryta försöket om det mot förmodan skulle leda till en försämring av den interregionala tågtrafiken eller om villkoren inte uppfylls på ett godtagbart sätt.

   – Nu får de samverkande länen chansen att visa på en hållbar utveckling i regionen utan att det medför försämringar i den långväga järnvägstrafiken, avslutar Åsa Torstensson. 071206


 

Han lockar Dolly till Malmö

 

KONSERT. Nu har det hänt igen – någon har dragit i rätt tåtar och en riktig världsstjärna kommer till Skåne. Sist var det Elton John som fyllde stadion i Malmö, den här gången är det en artist med betydligt kvinnligare företräden – nämligen Dolly Parton.

Hur har du lyckats med det här?

   – Genom att ha ett långvarigt samarbete med Ema Telstar och att lyckas övertyga dom om att Malmö är en oerhört expansiv region just nu. Kultur och musik är saker som stärker en växande region och viktigt för många människor, säger Totte Lundgren på Kulturbolaget i Malmö. I höst har hans kollegor i branschen varnat för att det kommer att bli svårt att locka så många stora artister till Skåne, som krävs för att alla nya och planerade arenabyggen ska bära sig. I visst avseende håller Totte med, men är i grunden positiv. Kommer det fler stora artister nästa år?

   – Vi planerar att göra fler evenemang i olika storlekar utan att låsa oss vid vissa format, berättar han och håller med att Sydsverige är en mindre region än Stockholm både när det gäller befolkningsmängd och i förhållande till antalet högavlönade invånare.

Dolly Parton

Dolly Parton kommer till Sverige även nästa år, då också till Malmö.

FOTO: EMA TELSTAR

 

 

Ännu ingen Öresundsregion

   – Många talar om att vi är en region tillsammans med Köpenhamn, men just nu anser inte jag att vi är där. Det kommer att dröja en generation till innan danskarna på allvar börjar resa till Sverige i samma utsträckning som vi åker till Köpenhamn för att roa oss. Rom byggdes inte på en dag…, konstaterar Totte Lundgren.

   Countrysångerskan Dolly Parton kommer till Sverige i juni med turnén ”Backwoods Barbie European Tour” 2008. Besöket i mars gav uppenbarligen mersmak, trots hård kritik från svenska pressfotografer som inte fick ta vilka bilder de ville av sångerskan. Vid nästa besök i Stockholms och Malmös utomhusarenor skickas fotograferna längre bak i arenan, ingen får plåta Dolly från fotodiket.

   Världsturnéns europeiska del inleds i Stockholm den 13 juni och avslutas på O2 Arena i London den 5 juli. Under showen spelas naturligtvis hitlåtar som ”9 to 5”, ”Here You Come Again”, ”Jolene” och ”I Will Always Love You”. Under sin tid som artist har hon skrivit över 3 000 låtar och vunnit flera Grammys och andra musikpriser. Hennes nya skiva släpps i februari nästa år, men biljetterna till sommarens konserter redan nu på måndag. 071206

 

LILL ERIKSSON

 


After Dark

FOTO: PETER KNUTSON

En sista show med drag

 

DRAGSHOW. Nu tar dragshowgruppen After Dark en lång paus. Den 58-årige dragartisten Lasse Flinckman kan därmed återgå till den egna caféverksamheten hemma i skånska Sireköpinge. Det är där han mellan showerna samlar kraft och nya idéer. För ett par år sedan fick han ställa in flera shower i Malmö på grund av sjukdom, men han är med som vanligt i turnén med La Dolce Vita.

 

 

Omfattande turnerande

I över 300 föreställningar, under tre och ett halvt år har After Dark spelat La Dolce Vita i de tre storstäderna. Under hela året har de bjudit resten av landet på det ljuva livet, från Luleå i norr till Malmö i söder, i sin rikstäckande turné. Efter den sista föreställningen i Jönköping nu på lördag väntar ett sabbatsår för gruppen.

 

 

Började på disco

Alltihop började 1976 på diskoteket Shazam i Stockholm, när tre unga män höll en av landets första dragshows. Det blev en succé över en natt och inom några månader öppnade Christer Lindarw och Lars Flinckman en egen klubb, som fick samma namn. Förutom över ett 20-tal tv-shower och framträdanden i Skandinavien, har After Dark även hunnit med längre gästspel i Madrid och i San Francisco och Lake Tahoe på 1980-talet.

Tältade med Jan Malmsjö

I början av 1990-talet åkte After Dark på Sverigeturné med ett gigantiskt tält, tillsammans med Jan Malmsjö och Anders Berglunds storband i föreställningen ”Scensommar”. Gruppens 20-årsjubileum startade 1996 och höll på i ett par år, sen skulle det dröja till framgången i Melodifestivalen 2004, med låten ”La dolce Vita” som hamnade på tredje plats i den svenska uttagningen. Det spann man så klart vidare på med skiva, ny show och ny ensemble som återigen förnyades i våras. Nu är det dags för något helt nytt och att få tid till nya idéer hoppas man få under det stundande sabbatsåret. 071206

 

LILL ERIKSSON

 

Ett prisat After Dark

  • Kasperpriset 1979 – Dagens Nyheter.
  • Årets Artist 1982 – Stallbröderna.
  • Årets Bästa Showgrupp 1984 – Nöjesforum.
  • 1985 fick After Dark San Franciscos teater och kritikerpris för Bästa Huvudroll (Christer Lindarw), Bästa Ljussättning och Bästa Produktion.
  • Christer Lindarw har dessutom två år i rad blivit utnämnd till Sveriges Vackraste Kvinna(!) i veckopressen.
  • TV-showen Mycké Nöje med Christer Lindarw var Kanal 1 Nöjes bidrag till Montreux 1995.
  • Årets drag och Årets Show på Gaygalan 2005.
  • Christer Lindarw fick Guldmasken för Bästa kostym 2005.
  • Christer Lindarw fick Eskilstuna Stads Musikpris 2006.
  • Christer Lindarw är också en prisad kostymdesigner, och har ritat kläder till de flesta inom svenskt nöjesliv. Hösten 2004 visades Christers kläder genom tiderna i utställningen ”Dressed for success” på Dansmuséet i Stockholm.

 

After Darks boakillar

FOTO: PETER KNUTSON


Jill Johnson

FOTO: EMA TELSTAR

Guld till Jill

 

COUNTRY. Det tog inte ens en vecka innan Jill Johnsons album ”Music Row” passerade gränsen för guld. Nu toppar det nya albumet fyllt med Ängelholmstjejens egna favoriter försäljningslistorna.

   – En dag kändes det bara oundvikligt - jag ville påvisa mina rötter. Jag bestämde mig därför att spela in ett helt album fyllt med mina favoritlåtar, men på mitt sätt, säger Jill. Dessutom blev det tre duetter med tre andra kända tjejer. Nina Persson och Jill sjunger Dolly Parton-låten ”Why´d You Come In Here Looking Like That” och med Lisa Miskovsky sjunger hon ”To Know Him Is To Love Him”. Det är en cover som tidigare gjorts av trion Linda Ronstadt–Emmylou Harris–Dolly Parton. Kim Carnes, som blev känd för oss svenskar med låten ”Betty Davies Eye´s” sjunger också med Jill på nya albumet – i den gamla Rolling Stones-låten ”Tumblin Dice”. Andra Jill-favoriter som bidragit till guldet är till exempel ”Jolene” (Dolly Parton), ”You´re No Good” (Linda Ronstadt) och ”Angel Of The Morning” (Bonnie Taylor). I Nashville spelades också en dokumentärfilm in under inspelningen av skivan. Därmed går det också att följa Jill, Nina och Kims arbete på plats. 071204


 

Landskamp Sverige - Danmark

 

JÄMSTÄLLDHET. I morgon onsdag synas jämställdheten inom en rad olika branscher i Sverige och Danmark. Inför detta har Kulturnätverket Plural i Sverige uppmärksammat att av de danska upphovspersonerna inom kultur är 91 procent män. Därför vill den danska scenkonstproducenten Camp X avgöra vilket av de två länderna som är bäst på jämställdhet. Därmed är det upplagt för landskamp på scenen Rialto i Köpenhamn, med danska skådespelerskan Tina Gylling Mortensen och Mikael Wranell, svenske projektledaren från Riksteatern som konferencierer.

   I landskampen ska jämställdheten diskuteras i en form som utmanar våra föreställningar om hur scenkonst och debatter ska göras. Frågorna som kommer att debatteras är bland andra varför Sverige ligger på första plats och Danmark bara på åttonde plats i World Economic Forums Global Gender Gap. Deltagare i landskampen är bland andra Drude Dahlerup professor i statsvetenskap, Lars Einar Engström författare En sexists bekännelser, Karen Sjørup, forskare i jämställdhet vid Roskilde universitet, Tove Leffler journalist och redaktör för den nyligen utkomna antologin Könskrig, Marcus Lindéen teaterregissör, radioproducent och aktivist och Ellen Nymann som inte bara är skådespelare utan även hon aktivist. 071204

 

Camp X

Aktivister, författare och forskare ställer upp i landskampen om jämställdhet mellan könen inom kultur, i Köpenhamn i morgon.

FOTO: THOMAS CATO

 


 

Världens största datorfestival får ministerbesök

 

HACKFESTIVAL. Ett evenemang för unga datorspelare kan komma att hamna i Guiness rekordbok - igen. I helgen tror man nämligen att cirka 10 000 datorer ska kopplas samman i världens största datorfestival Dreamhack.

   – Vi hoppas på totalt 15 000 besökare, och då kommer vi att slå vårt eget världsrekord, säger pressansvarig Martin Ågren.

Dreamhack 2007

Ska det bli ett nytt världsrekord i Jönköping i helgen?

FOTO: DREAMHACK

 

 

Martin Öjes och Kenny Eklund

Grundarna Martin Öjes och Kenny Eklund började en gång i tiden med tävlingarna i skolmatsalen, men den blev snart för liten.

FOTO: DREAMHACK

 

Åsa kommer

I morgon får festivalen, som hålls på Elmia i Jönköping, besök av infrastrukturminister Åsa Torstensson.

   – Det ska bli oerhört intressant och kul att besöka och lära mig mer om den verksamhet som pågår där, säger hon och menar att det är där som framtidens kreativa och innovativa IT-människor, tekniker, entreprenörer och företagare finns. Besökarna tar med sig sina egna datorer och kopplas upp mot ett lokalt nätverk och internet i ett stort lokalt spelnät. Det här är också en av landets få mässor för datorspel, spelkonsoler och datorer. Spelandet är en folkrörelse och fler ungdomar spelar idag pc-spel i organiserad form än i nationalsporterna fotboll, ishockey och innebandy tillsammans.

 

 

Släckte ned stad

Dreamhackarna gör mer än att spela spel och surfa. Besökarna programmerar, lyssnar på föreläsningar och umgås med kompisar ”i verkliga livet”. Förutom datorspelsturneringarna kan man tävla i avancerad programmering och formgivning. Evenemanget hölls också i juni och i juli deltog man i eget hus på Arvikafestivalen. Det var på floppydiskarnas tid för 12 år sedan då internet var något väldigt exotiskt som det hela startade i grundarna Martin Öjes och Kenny Eklunds skolmatsal. Efter det har man fått uppgradera lokalerna, särskilt i samband med spelen i Borlänge då 3 000 spelare slukade så mycket ström att köpcentra och restauranger runt omkring mörklades.    Förra vintern certifierades Dreamhack av Guinness World of Records som världens största LAN-party. Då kom 10 638 personer. Frågan är om de inte tangerade även ett annat rekord, för då användes totalt 106 kilometer kabel. Det är hög tid att anta en miljöpolicy, de här få dagarna spelar man nämligen bort runt tre megawatt elektricitet.

 

Vill göra e-sport rumsren

Arrangörerna menar att e-sport är en ny idrottsgren och därför ska man arbeta med idrottens positiva värden. Från sportslighet till sundhet, laganda och kamratanda.

Men så särskilt sunt brukar det inte bli – bland annat dricker man 60 000 burkar Cola på några dagar och en oskyddad dator får lätt virus. Det förstnämnda ska uppvägas av fysiska aktiviteter som till exempel Counterstrike med ärtbössor, så kallad maskindans och att klättra på klättervägg. Vid datorerna satt vid senaste festivalen personer i åldrarna 9 till 50 år, varav de flesta är mellan 15-25 år. Hela 90 procent är killar, men man försöker varje år locka fler tjejer. Kommer dem så kommer ännu fler killar. 071130

 

LILL ERIKSSON


Kalmar och Lund i huvudstadskamp

 

Konkurrenter överens om målet med kulturhuvudstadprojektet - samhällsutveckling viktigast

 

STADSKAMP. Europeisk kulturhuvudstad är idag mer än ett kulturprojekt. Det handlar snarare om ett samhällsutvecklingsprojekt där resan är viktigare än målet. Det menar åtminstone Lunds projektledare i frågan, Richard Willford, som nu hoppas att resan samlar hela stan kring ett gemensamt mål. Och om Lund dessutom blir europeisk kulturhuvudstad, betraktar han det som en enorm bonus. Samma tankegång har man i Kalmar där visionen är ”ett samhälle där människans skaparkraft är grunden i det gemensamma framtidsbygget”.

   – Det är en vision som talar om både bred delaktighet och spjutspetsvisioner. Vår avsikt är att projektet ska innebära en långsiktig förstärkning av kulturen som identitet och utvecklingskraft i regionen. Barn, unga, gamla, de fria konstnärerna, kulturinstitutionerna, kulturindustrin, besöksnäringen – alla ska vara med, säger kultur- och informationssekreteraren Björn Samuelsson som sitter i arbetsgruppen för kulturhuvudstadsårsprojektet i Kalmar.

 

Hultsfredsfestivalen 2007

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Det är människors delaktighet som lyfts fram framför andra ej så ofta uttalade fördelar. En sådan är till exempel PR-värdet och den ekonomiska skjuts som en så omfattande apparat som kulturhuvudstadsåret kan innebära. Inom vilka områden är Kalmar framstående när det gäller kultur?

Lunds Domkyrka

Kommer Lunds domkyrka i skymundan 2014?

FOTO: LUNDS KOMMUN

   – Kalmar län är ett län fyllt av skaparkraft, Glasriket med designhögskolan, Hultsfred med Rock City, Astrid Lindgrens Värld, Skördefesten med kulturnatten på Öland, Visfestivalen i Västervik, Global Art Glass på Borgholms slott... ja, listan kan göras mycket lång, fortsätter Björn Samuelsson. Han menar att deras viktigaste fråga är hållbarhet – världsarvets Södra Ölands odlingslandskap har varit hållbart i 2000 år. Man kanske kan tänka sig att städerna har planer att rusta för fullt för att vinna kampen om huvudstadstiteln, men det är alltför tidigt. Vad går att vidareutveckla fram till 2014?

   – Bland offensiva satsningar just nu kan nämnas ett nytt konstmuseum i Kalmar, Konstens hus på Ölands folkhögskola och Astrid Lindgren-satsningarna. Det kommer så klart också att utvecklas särskilda projekt med anknytning till kulturhuvudstadsåret, men exakt vilka dom blir är för tidigt att spekulera kring just nu, säger Björn Samuelsson.

Långsiktighet viktigt

   – Om man vill bli europeisk kulturhuvudstad måste man vidareutveckla allt, oavsett vad man har. Viktigast är inte att ha störst kulturhus, den modernaste operan eller häftigast stadsfester. Det handlar inte bara om att smälla av en 500-miljonersraket under ett enda år. Titeln går till den kandidat som skickligast och bäst, på ett långsiktigt och hållbart sätt, kan utveckla sin stad i samarbete med många olika aktörer. Lokalt, regionalt, nationellt och framförallt internationellt, tycker Richard Willford i Lund. Där lägger man tyngdpunkten på den europeiska dimensionen, europeiska samarbeten och frågor som har betydelse för Europa. Alltså, ett program som ger ett europeiskt mervärde.

   – Europeisk kulturhuvudstad är, inte att förglömma, framförallt ett EU-initiativ, påminner Richard Willford. Men för kulturintresserade i Sydsverige, spelar det egentligen någon roll vilken stad det till slut blir?

   – Ja, det får man ju verkligen hoppas. Om Kalmar tar sin kandidatur på lika stort allvar som Lund, kommer vi att se två helt olika ansökningar. Och, givetvis, om Lund blir utsedd till kulturhuvudstad, så skulle det betyda väldigt mycket för Skåne. Om valet faller på Umeå eller Gävle, är det kanske inte en riktigt lika het nyhet i Skåne. Å andra sidan, en värdig kandidat bör ha ett projekt som intresserar hela Sverige, avslutar Willford. 071130

 

LILL ERIKSSON

 

Richard Willford

Richard Willford.


 

Kultur- och bibliotekschef blir ny festivalgeneral

 

 

NYTT JOBB. Nu har Malmöfestivalen hittat en ny chef efter Per Alexandersson, som tidigare i år lämnade staden för att istället leda Hultsfredsfestivalen. Det är Kristianstadfödde Christian Dahl som blir ny festivalgeneral och chef på arrangemangsenheten i Malmö.

   – Jag är väldigt lycklig att få chansen att ordna arrangemang i Malmö, säger han idag då tillsättningen av jobbet är klar. Nu kastas han rakt in i planeringen för nästa års arrangemang.

   – Vi hade många kompetenta sökande till tjänsten men valet föll på Christian Dahl. Han kommer att bli en utmärkt ledare för arrangemangsenheten, kommenterar Gunnar Ericson, avdelningschef för Stadsmiljöavdelningen på Gatukontoret.

 

Redig skåning

Dahl kommer närmast från en chefstjänst på allmänkultur och bibliotek vid Svalövs kommun och har en magisterexamen från Lunds universitet i bagaget. I Svalöv har han bland annat ansvarat för det årligt återkommande arrangemanget Kulturveckorna. Numera bor den 37-årige festivalgeneralen i Malmö. 071129             FOTO: MALMÖ STAD

Christian Dahl

 

Gammaldags advent

 

Precis som förr på flera sydsvenska orter i adventhelg

 

ADVENT. Ordet kommer av latinets adventus och betyder ankomst. Det är nu som det västerländska kyrkoåret inleds. Adventsfirandet har rötter i julfastan, som precis som påskfastan var 40 dagar lång. Att vi börjar smygäta pepparkakor och annat adventgott redan till helgen är alltså helt tokigt i en traditionell advent, som alltså är en tid av fasta, väntan och förberedelse inför firandet av Jesu födelse.

 

Advent på slottet

I den välbevarade slottsmiljön vid Bosjökloster förbereder man julen. Det med ett stort antal utställare som visar skånskt hantverk, men någon fasta är det inte direkt tal om. Hela mattorget fylls med julens specialiteter under Skånska Juldagarna den kommande helgen. Bosjökloster Slott är en av Skånes mest omtyckta julmarknader, kanske för att hela området är lättillgängligt – faktiskt också handikappvänligt. Och när det är nog med tomtar och allt annat som familjen Bonde arrangerat på slottet inbjuder de praktfulla trädgårdarna, de gamla träden och utsikten mot vattnet på ro och skönhet.

 

Adventsmusik från förr

Historisk julstämning blir det också i Hässleholm. Särskilt på lördagen då det spelas julmusik från förr. Det är i föreställningen Jula Songh som Ensemble Mare Balticum ger en festlig och stämningsfull konsert med basuner, slagverk och strängaspel i advents- och julmusik från 1500- och 1600-talen. Det är stadens konsertförening som arrangerar konserten med vackra dräkter och tidstrogna instrument, då In Dulci Jubilo och andra sånger och koraler i traditionella sättningar framförs.

   Den första advent inleds också julen med det årliga Julstöket på Kulturen i Lund. I husen i friluftsmuseet brinner eld i spisarna och julborden står dukade. Under dagen syns korgmakare och smeder i arbete och marsipanmodellörer som gör julgodis. Rimstugan står också öppen och så blir det julpyssel för hela familjen. Hantverkare, marknadsgatan, och musik får de gamla byggnaderna att leva upp igen och när skymningen faller tänds hundratals marschaller i museiparken som skapar magisk stämning. Det sägs att man inte bör missa Drakfolkets eldföreställning och Fackeldansen med Burlövs folkdansgille vid Bosebo kyrka. I december fram till trettonhelgen bjuds på julpyssel, julevangeliet som marionetteater, adventskonserter och lusseafton i Bosebo kyrka. 071129

 

LILL ERIKSSON

 

Julstökpå Kulturen i Lund

Bosebo kyrka i snöskrud på Kulturen.

FOTO: VIVECA OHLSSON, KULTUREN I LUND

 

 

Advent

 

På 1000-talet fick julfastan benämningen advent och tiden sattes till fyra veckor. Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar fram till och med julafton.

   När juldagen infaller på en söndag, som år 2005, blir advent lång jämfört med om juldagen infaller en måndag, som förra året.

Källa: Wikipedia

 


 

Bonafide

Malmöband blir huvudnummer

i Köpenhamn

 

ROCK. Bonafide med Malmösonen Pontus Snibb beger sig till Köpenhamn igen efter en lyckad förkonsert till Y&T i oktober. Plötsligt får det nybildade bandet inta scenen som headliner, eftersom hårdrocksbandet Gotthard lämnat återbud. De har ställt in alla återstående spelningar i Skandinavien på grund av sångarens problem med halsen.

   Bonafide som skulle varit support till det avhoppade bandet, spelar alltså trots allt på danska The Rock i morgon. Just nu letar arrangören efter två danska band som kan spela samma kväll, för förband måste ju den nya huvudattraktionen ha. 071128

 

FOTO: STEFAN LINDHER


 

Ljuv musik för antijulhetsare

 

KAMMARMUSIK. Det finns dem som skyr julhetsen den kommande månaden. Bered då istället för högklassigt klarinettspel på kunglig nivå det är läge att spetsa öronen i advent. Då spelar grammisnominerade Karin Dornbusch i sydsvenska sammanhang tillsammans med Ciurlionis String Quartet från Litauen. Dornbusch har rutin från betydligt större evenemang än de här. För tio år sedan spelade en ung Karin Dornbusch klarinett vid Nobelmiddagen och har även medverkat i radio och tv.

 

Leder i Båstad

Idag är hon en flitigt anlitad solist och kammarmusiker som har uppträtt med orkestrar i Sverige och runt om i Europa. Karin Dornbusch med studier vid Hochschule der Künste i Berlin och Musikakademie der Stadt i Basel i bagaget, har sedan hösten 2004 varit en av de tre konstnärliga ledarna för Camerata Variabile i Schweiz. Men den här tjejen är bekant med Skåne sedan tidigare. Från och med förra året är hon nämligen konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival. I adventhelgen möter hon i en generationsöverskridande klarinettorgie några erfarna herrar från Litauen.

 

Haydn och Ramström

De tillhör den dynamiska kammarmusikensemblen Ciurlionis String Quartet som har varit aktiv i drygt 35 år. Kvartetten som räknas till en av Litauens mest framgångsrika består av violinisterna Jonas Tankevicius, Darius Diksaitis, cellisten Saulius Lipcius och Gediminas Dacinskas på viola. De kommer att bjuda på Stråkkvartett nummer 4 av Haydn och ett stycke ny musik av Johan Ramström för klarinett och stråkkvartett. Slutligen blir det också en Klarinettkvintett av Brahms. Med en stor repertoar, som stilistiskt är av skiftande karaktär, turnerar den litauiska kvartetten både i hemlandet och utomlands, gärna tillsammans med pianister, klarinettister, harpister, oboister och gitarrister. Ciurlioniskvartetten fick Lithuanian National Prize 1990. Hägrar istället pepparkaksbak och julskyltning denna helg, kan det vara värt att veta att mötet uppstår igen i mars månad, men då i Ängelholm och Malmö. 071127

Ciurlionis String Quartet

Händerna i Ciurlionis String Quartet har hanterat felan i 35 år.

FOTO: MUSIK I SYD


 

Kommunerna konkurrerar med nöjesföretagare

 

KONKURRENS. Just nu arrangeras det allra sista inför kommunernas olika julmarknader och andra evenemang som kan locka besökare till de julskyltade städerna. Men det är många som slåss om de nöjessugnas gunst när det gäller evenemang överhuvudtaget, året om. De som livnär sig i hotell- och restaurangbranschen tycker att konkurrensen från kommunerna har blivit ett stort bekymmer.

Mats Hulth, vd SHR.

– Genom att engagera sig i verksamheter utanför kommunernas egentliga ansvarsområden konkurrerar dessa ut privata aktörer som annars skulle generera skatteintäkter. De sågar av den gren de själva sitter på, säger Mats Hulth, vd SHR.

 

Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare presenterade idag rapporten Varför kommunala bolag? som tagits fram av Svenskt Näringsliv. I den konstaterar man bland annat att kommunala verksamheter omsätter över 600 miljoner kronor på hotell- och restaurangverksamhet.

   – Vi delar utredarens slutsatser om att den kommunala aktiviteten på konkurrensutsatta marknader många gånger är alltför omfattande. Vid upprepade tillfällen har vi sett att kommuner bedriver näringsverksamhet på en i övrigt konkurrensutsatt marknad, bland annat inom hotell och restaurang. Det är mycket olyckligt att kommunerna så ofta ikläder sig företagarrollen, säger SHR:s vd Mats Hulth.

 

Hindrar nyetableringar

Organisationen menar att konkurrenssituationen snedvrids när en kommun driver verksamheter som i många fall skulle kunna bedrivas lika bra eller bättre av privata aktörer. Som det är nu tycker de privata företagen att de får svårare att överleva och många gånger tvingas man till nedläggning. Det kan också vara så att kommunernas agerande hindrar nyetableringar, vilket i sin tur leder till att den offentliga sektorn blir onödigt dyr. Utgångspunkten i undersökningen har varit att kontrollera hur kommuner förhåller sig till kommunallagen och Sveriges Kommuner och Landstings policy om styrning av kommunala bolag. Rapporten bygger på en undersökning som omfattar sex norrländska kommuner, men problemet är det samma i Sydsverige hävdar regionordförande Göran Andersson, som också är vd på Hotell Öresund i Landskrona.

   – Det är inte speciellt stor skillnad på politikerna i norr eller söder. Man kan eller vet inte hur kommunallagen fungerar. Hur många kommuner låter till exempel inte gäster utifrån komma och äta på servicehem till samma kostnad som för de boende, säger han. Tidningen har inte fått några kommentarer alls från tillfrågade sydsvenska politiker. 071127

 

LILL ERIKSSON


 

Jacob Fabricius

Utöver produktion av utställningar, har Jacob Fabricius också gjort böcker, cd- och utställnings-dokumentationer. För tio år sedan etablerade han ett förlag som gett ut ett 30-tal böcker med bland annat konstnärerna Douglas Gordon, Runa Islam, Mike Nelson och Roman Ondak.

FOTO: MALMÖ KONSTHALL

 

Dansk bas på dröminstitution

 

KONSTCHEF. I mitten av månaden beslutade Malmö kulturnämnd att Jacob Fabricius från Danmark ska bli chef för stadens konsthall. Efter sina studier i konsthistoria vid Köpenhamns universitet i början av 1990-talet och ett år som Erasmusstipendiat på universitet Sussex i Brighton har han arbetat som curator. Fabricius står bakom flera internationella konstutställningar, bland annat danska paviljongen på Venedigbiennalen 2005 och Prague Biennale 1, 2003 samt konstbiennalen i Lyon, Frankrike i år.

 

Vill sätta prägel i debatt

Hemma i Danmark har han varit chef för KBH Kunsthal i Köpenhamn, men känner väl till konsthallen på andra sidan sundet. Här har han nämligen arbetat som curator för utställningarna Susan Philipsz 2005, Simone Aaberg Kaern 2006 och Elmgreen & Dragset tidigare i år och nu senast tecknaren David Shrigleys alster som blivit sådan publiksuccé att utställningen förlängs till början av nästa år.

   – Malmö Konsthall är en fantastisk institution - en dröminstitution för de flesta curatorer som önskar att arbeta med och i samtidskonsten. Jag gläder mig otroligt mycket att arbeta med konsthallen här och sätta prägel på konsten och konstdebatten i regionen, säger Jacob Fabricius om sitt nya jobb. Genom sina många projekt och utställningar har han etablerat ett stort nätverk inom konstlivet både inom Norden och internationellt. Fabricius tillträder tjänsten den 1 januari 2008. 071126

 


 

Trip-hopcirkus med Neneh Cherry

 

LÅGLIGGARE. Neneh Cherry har en lång karriär bakom sig, men har legat lågt i Sverige. I morgon är hon tillbaka med bandet Cirkus som bildades så sent som förra året. Cirkusartisterna, förutom Neneh själv är hennes man Burt Ford a.k.a Cameron McVey, Lolita Moon och Karmil a.k.a Matt Kent. Skivbolaget marknadsför gänget som ett innovativt trip-hopband med rötter i all världens musik. Det betyder mycket elektroniskt, men en blandning av akustisk och elektrisk gitarr, trummor och en mix av tre speciella och distinkta röster, som gör det här till en spännande upplevelse på scen.

 

Gjorde om inspelning

I september 2006 kom deras första album, Laylow, som aldrig släpptes i Sverige. Nu har de spelat in materialet på nytt, inspirerade av det sound de själva utvecklat live på scenen och det släpps på den fyndigt namnade dubbel-cd:n Laylower. Därmed kan svenskarna och övriga Skandinavien höra två versioner av varje låt, för paketet rymmer dels hela albumet Laylow, dels de nya versionerna på andra cd:n. Knäppt jovisst, men brittisk press tyckte åtminstone om den första versionen: ”Intelligenta, beskrivande låtar med en poäng, smart arrangerade manliga och kvinnliga röster på det här spännande albumet från CirKus”. Det blir tre intensiva dagar för Neneh och company. Efter lördagens konsert på Inkonst i Malmö turnerar cirkusen vidare till Göteborg och Stockholm. I Malmö blir det Dj Reza som håller låda i Klubben både innan och efter Cirkus konsert. I Foajén spelar Wilson Soto. 071123

 

LILL ERIKSSON

 

 

Gospel vinnare i musikaliskt case-race

 

GOSPEL. I fredags stod ett annorlunda arrangemang på repertoaren på Landskrona Teater. Fyra nyanser av musik gav publiken en möjlighet att uppleva fyra olika musikstilar; motown, gospel, visor och klassisk musik samtidigt som arrangörerna, studenter vid TechFuturums Eventkoordinatorutbildning, tävlade sinsemellan i arrangörskap.

Kurs i evenemangskultur

Under hösten har de blivande eventkoordinatorerna läst en kurs i evenemangskultur där de fördjupat sina kunskaper inom olika musikstilar. Som grand finale och examination mynnar kursen ut i ett skarpt arrangemang där fyra utvalda musikstilar, musikaliska case, ska presenteras muntligt, visuellt och i allra högsta grad levande. Dessutom bedöms eleverna i sitt arrangörskap och utifrån hur de samarbetat. I fredags gick detta musikaliska battle av stapeln på Landskrona Teater, ett arrangemang som samtliga inblandade var nöjda med.

   – Eleverna har arbetat jättehårt med detta och jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Dennis Westerberg, en av grundarna till eventutbildningen och som även fungerat som coach till eleverna under hösten.

   – Det är viktigt att omsätta teorin i praktiken och att arbeta med skarpa projekt som detta ger bra erfarenhet när man ska arbeta med egna projekt efter utbildningen, menar han. Elin Nylund, projektledare för gospelgruppen, tillika den vinnande musikkategorin, är också nöjd med kvällen på teatern.

   – Både vi i klassen och artisterna som uppträdde är nöjda med kvällen. Det har gett många nya erfarenheter och för varje arrangemang man gör blir man säkrare inför att arrangera egna projekt, menar hon. Det vinnande bidraget framfördes av Rydebäck Gospel som anfördes av körledaren Anna-Märta Hedström. Eleverna som valde gospel som sin musikstil motiverar sitt val med att ”man vill visa att gospeln är till för alla och att den sprider så mycket glädje.” En glädjespridare är även vinsten för eleverna i gospelgruppen som får en middag med show på Wallmans i Helsingborg samt övernattning på Hotell Kärnan. 071122

 

MARIE ÖHGREN

Rydebäck Gospel

Gospel är till för alla och den sprider glädje menar Rydebäck Gospel, som kom till Landskronas teater i ett arrangemang av eventeleverna på bilden.

FOTO: MIKAEL GLAWE

 


 

 

 

Bokens dag blev för dyr

 

INSTÄLLT. Det blir ingen Bokens dag i Kristianstad i år. Varje höst sedan flera år tillbaka har det varit ett populärt evenemang med uppskattade författarbesök och mycket annat som kretsar kring böcker och läsande. På senare år har man riktat in sig på en mer nordisk profil och då har Föreningen Norden varit en aktiv medarrangör. Då har dagen genomförts tillsammans med Helsingborgs kommun och resulterat i ett mer eller mindre utsålt konserthus.

 

Helsingborg kör eget race

Häromveckan hade Helsingborg sin Bokens dag – utan Kristianstad.

   Det blev för dyrt för oss i år. Vi har tidigare åkt lite snålskjuts på Helsingborg, och nu tyckte de att vi borde betala mer, förklarar Föreningen Norden i Kristianstads ordförande Kerstin Mannergren Ågren för Kristianstadbladet. Men hur mycket mer Helsingborg ville ha betalt har föreningen inte fått ta del av.

   Det vet jag inte, vi har aldrig fått någon inblick i ekonomin. I år fick vi bara ett brev där det stod att det inte blir något i år. Vi blev lite tagna på sängen. Det är väldigt tråkigt. Vårt anseende vilade till stor del på detta årliga arrangemang.

  Medarrangörerna, bokhandeln och Kristianstad kommun är lika besvikna, men föreningen hoppas kunna anordna en lite mindre bokddag i egen regi. Tanken är att arrangemanget ska återupptas nästa höst, även då med en fortsatt nordisk inriktning. 071121


 

Nightwish-Anette kommer hem

Nightwish

Den nya skivan med skånska Olzon har tagits väl emot även utanför Norden. I Finland har den passerat gränsen för platina och i Tyskland, Schweiz, Österrike och Polen har den sålt guld.

FOTO: TRIADA PROMOTION

 

HEMKOMST. Om en dryg vecka landar Nightwish i Sverige. Men för sydsvenskar blir kanske första chansen att se den nya hårdrockssångerskan Anette Olzon från Helsingborg, på scen i Köpenhamn. Det finska bandet, som precis passerat guldnivå i Sverige med skivan Dark Passion Play, kommer till KB Hallen på onsdag och de följande dagarna kring månadsskiftet har Nightwish en utsåld konsert i Göteborg, men spelar även i Stockholm och Umeå.

   Det är det finska bandet Indica som är support under spelningarna i Skandinavien. Totalt blir det 13 gigg i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Support under Europaturnén nästa år blir svenska Pain. Den turnén påbörjas i Litauen den 17 februari och avslutas i Portugal den 19 april och inkluderar totalt 38 spelningar. 071121


 

En helkväll med Strindberg

 

TEATER. Den sista den här månaden är absolut sista chansen att se Teater Foajés Fordringsägare. Pjäsen har varit på turné runt om i Sydsverige sedan premiären i slutet av oktober. Nu avslutas den på Ystad Teater i en Strindbergsafton då samma teatersällskap ger Paria – de utstötta.

Sexuellt och sensuellt

En hel kväll med Strindberg kanske kan tyckas i mastigaste laget, men här har man valt att lägga en paus mellan de båda pjäserna, vilken inkluderas i den totalt 2,5 timmar långa speltiden.

   Den sexuellt laddade thrillern Fordringsägare går i sann Strindbergsk anda. Naturligtvis handlar det om ett triangeldrama som utspelas framför våra ögon. Den en gång ratade mannen kommer för att påyrka sin fordring och publiken får under 90 minuter följa Adolf och Teklas våndor och tillkortakommanden inför Gustavs sensuellt manipulativa och mästerligt utförda psykologiska häxkonster.

   Bara knappt hälften så lång är föreställningen Paria – de utstötta, men historien får nog ändå anses som viktigare, för det här handlar om brott, straff, moral och etik. Något som var lika viktigt då som idag. Den täta historien om ett medvetet begånget brott, en omedveten impuls eller en tvångsmässig handling sätter tankarna i spinn. I duellen mellan mördaren och tjuven tänjs gränsen mellan det goda och det onda. Herr X och Herr Y möts en varm sommar. Männen har båda ett förflutet och en historia att dölja. Vem har rätt och vem har fel, kanske är någon oskyldig?

 

Jähkel och co står bakom

Bakom Teater Foajé finns ett gäng intressanta gubbar, men också en kvinna. Hon heter Åsa Wiman och är producent och dramapedagog utbildad på Malmö Högskola. Hon sticker ut lite med många sociala erfarenheter där hon bland annat utbildat vid privata företag och i pilotprojekt med arbetslösa ungdomar. Hon har också haft dramapedagogiska uppdrag med barn- ungdoms- och vuxengrupper och har synts i underhållningsduon Sisu Sisters.

   Lennart Jähkel tillhör också sällskapet och utbildades även han i Malmö, vid teaterhögskolan i början av 80-talet. Därefter arbetade han ett år på Helsingborgs Stadsteater, innan det bar av till Stockholmsteatrarna. Sedan spelade han i Pistvakt, som var det

Fordringsägare

Mathias Thorbjörnsson, Cecilia Zwick Nash och Per Lundström medverkar i en Strindbergsafton med regi av Sven S Holm. Sista chansen att se pjäserna är i Ystad nästa fredag.

FOTO: TEATER FOAJÉ

 

 

 

lyckade samarbetet mellan Pistolteatern och SVT och ett av många arbeten i film- och tv-världen. Skådespelaren och regissören Sven S. Holm utbildades på samma skola i slutet av 70-talet och har förutom teaterproduktioner arbetat under flera år med olika tv-serier och underhållningsprogram. Förra året regisserade han både Hon & Hannes för Jarowskij samt flera av Teater Foajés produktioner. Till sammanslutningen hör ytterligare några begåvade sydsvenska skådespelare, Jörgen Darfeldt och Per Lundström som gör alla de skånska teaterproduktionerna möjliga när så ekonomibasen Per Björklund tillåter. 071121

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

Sweden Rock blir årlig bok

 

NY BOK. Tvåhundra sidor hårdrock. Det är vad Sweden Rock Festival-arrangören lanserar i bokform på lördag. Boken är den första i en planerad serie av årliga dokumentationer och sammanfattar årets mest hårdrockstäta junidagar i Sölvesborg. Enligt utgivaren lockade festivalen totalt tjugoniotusen människor från trettiofem länder, med en medelålder på trettiotvå år. De kom för att se hundratolv artister på sju scener, vilka i sin tur uppges ha dokumenterats av femhundrafemtio journalister av fjorton nationaliteter.

   Med boken vill man föreviga festivaldygnen och försöka förklara fenomenet som man menar har tvingat sig till en central plats i svenskt musikliv. I texterna skrivna av Marcus Grahn får läsaren möta bland annat Motörhead backstage, familjefäder på husvagnscampingen, parkeringsvakter och pressassistenter, publikvärdar och scenvakter, demoakter, grannar, limousinechaufförer och så naturligtvis årets profil Janne Loffe Carlsson. Boken med foton av Fredrik Etoall, som för övrigt också står för produktionen, har formgivits av Milos Mijanovic. 071120

 

LILL ERIKSSON

 

Boken Sweden Rock Festival

 

 

Boken Sweden Rock 2007

 


 

Marie Lindberg och Magnus Johansson

I jul är det Marie Lindberg som sjunger till Magnus Johanssons trumpetspel.

 

 

I Juletid 2007 turnéplan

25 nov – Förslöv, 26 nov – Trelleborg, 27 nov - Landskrona, 28 nov - Södra Rörum, 29 nov - Höganäs, 30 nov - Malmö, 1 dec – Västar Karaby, 2 dec - Åstorp, 3 dec - Röke, 6 dec - Sävsjö, 7 dec – Vimmerby, 8 dec – Marstrand, 9 dec – Ulricehamn, 10 dec - Munkedal, 12 dec - Vara, 13 dec - Karlsborg, 14 dec - Linköping, 15 dec – Sandviken, 16 dec – Eskilstuna, 27 dec - Knäred, 28 dec - Höreda.

För uppdatering, se www.magnusjohansson.info

 

 

 

Marie Lindberg sjunger julvisorna i kyrkan

 

JULTURNÉ. I år blir det skolfröken Marie Lindberg som sjunger tillsammans med lokala körer och Magnus Johanssons trumpetkonst runt om i landet. Hon sjöng sig rakt in i publikens hjärta vid senaste Melodifestivalen, men nu gäller något helt annat i årets upplaga av konsertturnén I Juletid. Marie och Magnus gör 30 julkonserter från Trelleborg i söder till Sandviken i norr med framträdanden främst i kyrkor.

 

Okonstlad debutant

Det var 2003 som den svenske trumpetaren Magnus Johansson startade med ett antal julkonserter under adventsveckorna. Varje år har han med sig en välkänd sångerska och i år är det Marie Lindberg som får utföra samma jobb som tidigare Cyndee Peters, LaGaylia och Lill-Babs gjort. När Marie Lindberg i början av året fick chansen att visa upp sig i Melodifestivalen, tog hon den men med båda fötterna på jorden. Kanske är det därför som hon direkt fann en plats i den svenska folksjälen. Maries ärliga musikaliska uttryck, kopplat med hennes genuina och okonstlade personlighet, verkade fylla ett uppdämt behov av äkthet. Melodifestivallåten Trying To Recall, följdes upp av en egenhändigt komponerad fullängds-cd som snart syntes på försäljningslistorna.

   Som de flesta vet hade Marie innan Melodifestivalen inte uppträtt alls inför publik sedan sin studentexamen på Gullmarsgymnasiet i Lysekil. Plötsligt fann hon sig efterfrågad och några månader senare hade hon hunnit uppträda på många av landets scener.

 

Melodifestival i garderober

Magnus Johansson är då betydligt mer rutinerad. Efter musikhögskoleutbildning blev han frilanstrumpetare 1982. Tre år senare spelade han på Börsen i Stockholm i ett engagemang med Björn Skifs. Sedan dess har Magnus spelat med de flesta svenska artister samt ett flertal utländska storheter såsom Diana Ross, Stevie Wonder och Tom Jones. Den gemensamma nämnaren för årets duo i I juletid är dock Melodifestivalen. Där har Magnus också spelat – i hela 15 år i orkesterdiket tills Melodifestivalorkestern togs bort i början av 2000-talet. Nu satsar han helhjärtat på sin solokarriär helst live, men syns också i tv ibland, nu senast som en av artisterna i Diggiloo.

   Julkonserterna börjar den 25 november i Förslövs kyrka utanför Ängelholm. Vid kyrkokonserterna landet runt ackompanjeras Marie och Magnus av organisten Lennart Palm, som är en mångårig samarbetspartner till Magnus. På piano spelar Marcos Ubeda, bekant bland annat för sitt kapellmästarskap i olika tv-program. Även han är en Melodifestivaldeltagare, han var nämligen en av kompositörerna till Afro-Dites schlagervinnare Never Let It Go 2002. 071120

 

LILL ERIKSSON


Många men inga riktade hot

 

SPRÄNGNING. Morgonens sprängning i entrén på nattklubben Slagthuset i Malmö tror man inte är följden av något hot. Varken polisen eller Slagthusets ledning känner till några sådana eller andra händelser som kan kopplas till nattens sprängning, vilket först antyddes i media under förmidagen.

   – Vi har ingen hotbild över oss, säger nöjesarrangörens marknadschef Claes Schmidt till Sveriges Radio P4.

 

Allmänfarlig sprängning

Nattklubben var stängd på söndagen, men under lördagskvällen ingrep polisen utanför ingången i vad man benämnde som extra bevakning. Både polisen och Slagthuset betonar dock att det handlade om ett helt vanligt ingripande av rutinpatrullerande poliser. Polisen hade i morse bara en anmälan som rör Slagthuset och inga fall av olaga hot. Nu inleds förhören med personalen som arbetat i helgen.

   – Hot förekommer alltid, det gör det överallt, men vi har inget särskilt hot riktigt mot oss, fortsätter Claes Schmidt som menar att det inte skulle vara möjligt att anmäla alla typer av hot som florerar i branschen. Sprängningen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, ingen person kom till skada, men förödelsen är stor efter detonationen i den inglasade entrén. Strax innan lunch idag fanns ännu inga vittnen, ej heller någon gärningsman, men spår uppgavs finnas sent under eftermiddagen. Polisen vill ännu inte kommentera dessa. 071119

 


Nyheter hösten 2007

 

Tidigare nyheter

 

Gamla nyheter...

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007